TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Zempléni húsvét

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 30. 20:15     


Zempléni húsvét
„Rózsa, rózsa, szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál! Napsütésben nyiladozzál, meglocsollak, illatozzál!”

Ez már a harmadik blúz! Hány lesz még vizes? – kérdezte zsörtölődve Mama, de szeme sarkában huncut ráncokat lehetett látni. Jól van már Mama! Tehetek én arról, hogy ennyien jönnek locsolni? – válaszolt a lány. A szívét majd’ szétvetette a boldogság. Még sosem volt ilyen húsvétja, hogy már háromszor is át kellett öltözni kilenc óra előtt.

 

Reggel hétkor jött az első, Pityu bácsi, a Mama testvére a szomszédból. Sietett, mert húsvét ide, vagy oda, az állatok körül sok a feladat. Őt még pizsamában tudta csak fogadni, hisz nincs szokva a hajnali keléshez. Főleg nem húsvétkor! Otthon, a városban, ha ünnep van, tízig is alszik. Viccelődött is Pityu bácsi: mi van lelkem, városon nincsen húsvét? A falusi lyányok bezzeg már mind a tűzhely körül sertepertélnek hajnalba’, de már a sonkának is az asztalon kéne lenni! – cinkosan összekacsintott Mamával, aki persze már akkorra felkötötte az ünnepi kötényét, sőt, már a tojásokat is megfőzte. De mikor?!

 

A lány álmosan törölgette a csipát a szeméből, aztán hirtelen a kamrába szaladt, hogy előhozza a tojásokat, amiket előző este festettek Mamával. Volt köztük egy, amit direkt Pityu bácsinak festett. Azt mondta Mama, azon mindenképpen kell, hogy legyen margaréta, mert Pityu bácsinak az a virága. Előkapta a margarétás tojást, a háta mögé rejtette, és izgatottan várta, hogy Pityu bácsi meglocsolja. A köpcös kis ember kihúzta magát, bár még így is csak akkora volt, mint tizennégy éves unokahúga. Összecsapta a csizma sarkát, majd rázendített a versre. „Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak, főképp a dolgos szülők jól nevelt lányának!... Tavaly is ugyanezt mondta – gondolta a lány, s magában kuncogott – Pityubá’ évek óta ugyanazt a verset mondja, nem tud már újat megtanulni. A vers végén a férfi akkurátusan előhúzta belső zsebéből a kölnit, ugyanazt, amit tavaly is, és először meglocsolta lányt, aztán Mamát. Mama persze kacagott, és ugyanazt mondta, mint minden húsvétkor: Jaj Pista, hagyjad már, hát engem nem kell már locsolni, úgyis csak hervadok! A lány büszkén elővette a háta mögül a tojást és átnyújtotta. A férfi jól megnézte, és azt mondta: Tyű, a teremtésit! Ez a legszebb tojás, amit ma kaptam! Persze, hisz még nem is járhatott senkinél. Sőt, már csak Böske néniékhez megy, aki a másik húga. Mama hiába kínálta a bátyját sonkával, tojással, puha fehérkenyérrel, az már szaladt is, mert „sok a dolga”. Az, hogy szaladt talán nem is legjobb kifejezés, mert Pityu bácsinak merev volt a bal lába. Mama mesélte, hogy valami repesz vágta szét a térdét a háborúban, aztán már nem tudta többet behajlítani.

 

Kikísérték Pityu bácsit a kiskapuig, még néztek utána egy kicsit, ahogy biceg végig az utcán, aztán visszamentek a konyhába.

A lány szeméből eltűnt az álmosság, hamar felvette a világoskék rakott szoknyát, aztán kicsit hezitált, hogy a fodros, vagy a csipkés fehér blúz illik-e hozzá jobban. A fodros mellett döntött, aztán harisnyát húzott, meg piros kardigánt. Amióta rövidre vágatta a haját, nem volt vele sok baja, csak azzal a két rakoncátlan tinccsel, amit minden nap elfekszik a halántékán.

 

Amíg Mama reszelte a tormát, a lány besettenkedett újból a kamrába. A hímes tojásokat egy lapos kosárba kezdte rendezgetni, gondosan, hogy mindegyiknek a szebbik oldala legyen kifelé. Azt az egyet, a szívecskéset, sokáig szorongatta. Nem tudta, hogy eldugja, vagy rakja ki szem elé. Mi van, ha Mama megkérdi, kinek festette? Jobb lesz eldugni. Átrendezte az összes tojást úgy, hogy a szívecskés jól el tudjon bújni a többi közt, aztán kivitte a kosarat az asztalra. Tyű! Nagyon szép kosarat csináltál! - mondta Mama, közben a süteményeket is kirakta az asztalra.

 

Kopogtattak. Két alakot is látott az ajtóüvegen át és a lány szíve majd kiugrott, hirtelen nem tudta, hogy leüljön-e a sezlonra, vagy álljon az asztal mellett. Mama csak kikiabált: tessék befáradni! A két alak bejött, illedelmesen köszöntek és az egyik már kezdte is a verset „ Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,…” a lány egy pillantást vetett a szépen verselő barna fiúra, de aztán csak a másik fiút látta, azt, amelyik csendben várta, hogy sorra kerüljön a verssel. Tavaly óta magasabb lett, arany szőke haja férfiasan megnyírva és…és a szeme, az a szép kék szeme…Épp őt nézi! Jaj istenem! A tojás! – nézett hirtelen a kosárra a lány. Szemével a szívecskés tojást kereste, de nem látta. Izgatott lett, mert tudta, mire a másik fiú is elmondja a versét, addigra meg kell találnia a tojást. Azt, amit neki festett. Fordított egyet a kosáron, és a huncut szívecskés tojás ott bujkált az egyik matyó mintás mögött. Éppen idejében, mert a másik fiú már szavalta is: „Rózsa, rózsa, szép virágszál, Szálló szélben hajladozzál! Napsütésben nyiladozzál, meglocsollak, illatozzál!” Mindkét fiú előhúzta a háta mögül a szódásüveget, és meglocsolták szódával a lányt, aztán a visító Mamára irányították az üveget, aki kiabált: Feri! Sanyi! Az anyátok úristenit, össze ne vizezzetek! – kacagott hangosan. Ne engem locsoljatok bolondok! De a fiúk tudták, hogy ez felszólítás a huncutságra, és Mamát is összevizezték egy kicsit, persze csak óvatosan.

 

A lány a jobb kezébe vette a szívecskés tojást, és a háta mögé dugta. A bal kezével kiválasztott egy virágosat, és odaadta Ferinek, megköszönve a locsolást. A másikat előhúzta és szemlesütve gyorsan odanyújtotta Sanyinak. A fiú ránézett a tojásra, majd a lányra, aztán odalépett és egy puszit nyomott az arcára. Olyan hirtelen történt, hogy a lánynak ellépni sem volt ideje. Na, persze, nem is igen tette volna…

 

Beszélgetés következett iskolákról, aztán a városról, ahol a lány él. A fiúkról, ki hol tanul, mik a terveik. A fiú tekintete csak a lányon csüngött, a lány pedig csak kérdezett vég nélkül. A két fiú felváltva válaszolgatott, de a lány csak a kékszeműt nézte, legszívesebben estig nézte volna, ahogy mesél. Kis idő múlva Feri noszogatni kezdte öccsét, hogy ideje lenne már menni, sok lány várja még a locsolást. A kékszemű fiú csak tömte magába a süteményt, hogy ezzel is húzza az időt. Látszott, hogy semmi kedve elmenni. A lány is mondta, maradjanak még, marasztalta őket a Mama is. De csak győzött az idősebb, lassan elindultak. Még hosszú percekig nézett a fiúk után a kapuból, és kicsit elszomorodott, hogy ennyi volt a Húsvét.

 

Mire a lány felocsúdott, már csak ketten ültek a sezlonon a Mamával, aki a poharakat törölgette az ölében lévő konyharuhával. Mama törte meg a csendet: én is Sanyinak adtam volna a szíves tojást… az volt a legszebb.

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport