TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Zacher Gábor interjú

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 06. 22:45     


Zacher Gábor interjú
A Sacher torta kitalálójának leszármazottjával, egy súlyosan függő, csupa szenvedély emberrel, Zacher Gáborral beszélget függőségekről, mindennapi mérgeinkről Juhász Bori.

Hetente 3-4 előadást tart országszerte, négy egyetemen tanít, mindeközben negyven-negyvenöt beteget lát el az osztályán. Saját bevallása szerint is munkaalkoholista, a pipáját le nem tenné semmi pénzért, és a napi egy tábla mogyorós csoki is elengedhetetlen. Elvégre neki is függenie kell valamitől.Mindig nagyon izgatott, hogy honnan ered a neve?

 

Hogy honnan ered, azt pontosan nem tudom, egy biztos: elírták. Mert amikor dédnagyapámék átköltöztek ide Magyarországra, akkor az evangélikus pap az anyakönyvbe Zachert írt, mert azt mondta, hogy Magyarországon ne írjanak Zachert s-sel. Dédnagyapám testvére, aki Metternich hercegnek volt a cukrásza, a herceg lányának az esküvőjére kellett, hogy készítsen egy tortát, de olyat, ami tartósan megmarad. És tudjuk, hogy a Sacher-tortán van egy csokoládéból készült páncél, ami azt jelenti, hogy hetekig eláll.

       

Valójában ez motoszkált bennem is a neve kapcsán – reméltem, hogy van köze a Sacher torta feltalálójához. De most térjünk rá a valódi szakterületére – bár látom, hogy a tortákhoz is ért – Ön szerint meg tudunk-e lenni szenvedélyek nélkül?


Én azt gondolom, hogy szenvedély nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Tele vagyunk szenvedélyekkel, akár tolerábilis szenvedélyekkel is, amikkel egészen jól együttműködik az ember élete. Én is gyakorló szenvedélybeteg vagyok és azt gondolom, ez teljesen természetes. Családfüggő vagyok, munkaalkoholista, nikotin-függő – pipázom 37 éve és semmi motivációm nincs, hogy abbahagyjam. Koffein-függő vagyok, habár kávét nem iszom, hanem teát, aztán csoki-függő is vagyok, úgyhogy köszönöm szépen a csokoládét, amit hozott és az interjú után azonnal meg is fogom enni. Ja, és edzés-függő is vagyok, ha egy héten ötször nem tudok elmenni futni, akkor elvonási tüneteim jelentkeznek, nem érzem jól magam. Öreg fejjel rávettem magam, hogy versenyen is induljak, – de hát persze nem a teljesítményért – a hétvégén volt a félmaraton Budapesten és a kórházból az osztályunkról többen is elindultunk és azt kell mondjam, hogy teljesítettük a távot. Ezt mondjuk, nem gondoltam volna magamról, hogy 54 éves fejjel egy ilyen versenyen el fogok indulni, és ez is egy tök jó dolog, és egyfajta szenvedélybetegséget jelent.

 

Gratulálok, tényleg fantasztikus teljesítmény, irigylem érte! Mit gondol, ha én most lemondanék a dohányzásról, akkor jönne helyette egy másik szenvedély?

 

Le tud? Tényleg dohányzik?

 

Igen, dohányzom.

 

Na, most tudnia kell, hogy a dohányzás az egyik legintenzívebb függőség, mert a sejtek felületén megsokszorozódik azoknak a fogadóhelyeknek – receptoroknak – a száma, amik kielégítésért kiabálnak. Azt mondja a receptor, hogy tessék szíves lenni engem megtölteni nikotinnal! – erre ön elszív egy cigarettát, akkor olyan 45 percig nyugalom van. Aztán szépen lebomlik, és újból kiabálni kezdenek a receptorok. Én azt gondolom, hogy mindig a szoftverben dől el ez a dolog, és ha az ember elhatározza, akkor le tud állni. De az elhatározás az legyen valós elhatározás – és nem úgy működik, hogy most csak 18-at szívok, aztán 10-et, majd csak félig szívom, aztán már csak rágondolok és a többi. Nem. Abbahagyom! Lesznek nagyon kellemetlen periódusok, és amit ön mond, hogy bejöhetnek azok a pótszerek, amikkel be kell tölteni azt az űrt, és ilyenkor jön az éjszakai csokizabálás, vagy más, ami persze egy-két plusz kilóval, vagy egyéb káros dolgokkal is megajándékozhatja az embert. De nem kell feltétlenül pótszer, ha az ember tud racionálisan és szűk keretek között mozogni – akkor viszont sikeres lehet a történet. Én soha senkit nem akartam leszoktatni a dohányzásról, mert azt gondolom, hogy kicsit álságos lenne, hogy beszélek neki a hogyanról és miértről, majd amikor kimegy, rágyújtok a pipámra. Próbált már leszokni a cigarettáról?

 

Igen... de meg kellene ismételnem…


Lesznek nagyon kellemetlen napjai, amikor tényleg úgy érzi, hogy szétrobban az idegességtől, mert hiányzik valami az életéből. Hiszen a függőség nem más, mint egy belső értékrend átalakulás, amikor számomra valamilyen dolog előtérbe kerül. Ez a dolog fontos számomra és ami fontos, arra időt, pénzt, energiát nem sajnálok. Ez a dohányzás szempontjából egyébként tök érdekesen jön le, ugyanis kezdetben, amikor a dohányáruk még nem voltak ilyen magas árban, akkor az ember megengedhette magának azt a keménydobozos piros címkés cigarettát. Aztán az ára kúszott szépen felfelé, a lehetőségeink pedig nem nagyon változtak, ezért ment lefelé az igény és az ember eljutott először a magyar cigarettához, aztán a csempész ukrán cigarettához, és ma már ott tart, hogy tölt. Mert van egy keretösszege, és ebből a keretösszegből kell kigazdálkodnia a dohányzás költségeit. Ebből az összegből a piros címkés kemény dobozos variációból csak 5 dobozra futná, de töltős figurából ki tudja hozni a napi 20 szálat is. Tehát ez a belső értékrend átalakulása, mert ez nekem fontos, és fontos, hogy az életemet betöltse. Ilyen egyszerű a függőség…

 

Még mindig a dohányzásról kérdezem, mert érdekel, hogy mit gondol arról, amit bevezettek, hogy nem lehet nyilvános helyeken dohányozni, és ennek folyományaként az utcán dohányoznak – sokszor elég nagy csoportokban pl. munkahelyek előtt – az emberek.

 

Egyre kevesebben dohányoznak a statisztikák szerint. Nekem van egy 18 éves fiam és látom például az ő osztályában is a dohányzás alakulását: az ő osztályukban egyetlen egy lány van, aki alkalmi dohányos – ez egy 18 éves populáció. Ezek a radikális dolgok, mint a kitiltás is, visszaesést eredményeztek a dohányzásban, vagy azok a guszta kis ábrák, amik a cigarettás dobozokon megjelentek. Szóval azt gondolom, hogy igen, van visszatartó ereje, ezzel lehet változtatni, ami nem azt fogja jelenteni, hogy Magyarországon a dohányzás, mint függőség, vagy mint egészségi probléma meg fog szűnni, de visszaszorul. Érdekes felvetés volt pár évvel ezelőtt, hogy az alkoholos üvegekre is tegyenek rá májcirrózist, meg egyéb durva képeket, de aztán borzasztó nagy volt a tiltakozás - pedig, szerintem a kettő között olyan nagy különbség nincsen. De a tiltás – valljuk be őszintén – 100 %-os eredménnyel nem jár, hanem itt megint előkerül, amiről az előadásomban is fogok beszélni: az a fajta nevelés, az a fajta példa, amit otthon lát, amit otthonról hoz, az sokkal-sokkal meghatározóbb, mint egy plakát, egy jelmondat, vagy bármi más.

 

Önt mivel lehetne motiválni, hogy lemondjon a pipázásról?

 

Hát a rosseb tudja. Nem tudom. Biztos, hogy valami egészségügyi motiváció. Az édesanyám tüdőrákban halt meg 82 éves korában. 16 évesen kezdett el dohányozni, és amikor 79 éves korában megtaláltuk a tüdődaganatát, akkor elindult a szokásos diagnosztika, műtét, kemoterápia, sugárkezelés satöbbi. És az a több mint 60 év dohányzás nem tudott hirtelen abbamaradni. Máig nem felejtem el, hogy ott volt a mellkas-sebészeten, még lógott ki a cső az oldalából és az első kérdése az volt, hogy mikor mehetek ki. Kérdeztem, hogy sétálni? Nem, rágyújtani! Szóval ő elbagózgatott tulajdonképpen az élete végéig. Tehát ebből is az a tanulságos, hogy nem leszokni kell, hanem „nemelkezdeni”. Tehát sokkal inkább a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. És ez majdnem minden betegségre vonatkozik, mert ugyebár sokkal olcsóbb is, mint magát a kialakult betegséget kúrálni.

 

Van még egy dolog, ami izgat és kíváncsi vagyok a véleményére. Mit gondol az „E” betűkről, amik az élelmiszereken szerepelnek? Mennyi ezekből az igazi méreg és mennyi nem?

 

Sok olyan „E” betű volt, amikről kiderült, hogy egyértelműen problémát okoznak, akár immunfejlődési zavart, akár rákos daganatot is, de ezeket az utóbbi időben kiszűrték. És akkor tessenek belegondolni, hogy ma ezek az élelmiszer használat szempontjából sokkal inkább egyfajta előrelépést jelentettek, hiszen 50-100 évvel ezelőtt, amikor még a hűtőszekrény is egy mágikus dolog volt, kicsit más volt a világ. A hétfőn megsütött kenyeret még a következő héten is meg lehetett enni és ma már egy boltban megvásárolt zsömle olyan 10-12 óra múlva már ehetetlen szivacsos valamivé válik. De azért ezek az „E” betűk az életünket valamilyen szintem meg tudják javítani. És azt kell, hogy mondjam, hogy AZOKRÓL az „E”-betűs tartósítószerekről, állományjavítókról, színezékekről ma már mindent tudunk. Nagyon sokról egy csomó téves információ terjedt el és ez elsősorban az internetnek is köszönhető. De azt gondolom, hogy nagyon messzemenőkig nem kell aggódni miattuk, nem beszélve arról, hogy egy baromi veszélyes világban élünk ugye? Környezetszennyezés, „E” betűk és mondhatnék még számos dolgot – ja, hogy az átlagéletkor nő?! Hát, akkor ez hogy a fenébe lehet? Tehát az ember valamilyen szinten pozitív irányba kerül ki ebből a történetből – legyőztünk egy csomó fertőzőbetegséget, és ez a baromi veszélyes világ mégsem jelent számunkra akkora kihívást  - a napi önpusztításunkkal együtt - hogy ne tudnánk vele megbirkózni.


Köszönöm a beszélgetést, jó étvágyat a csokihoz!

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport