TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Wartburgból kerekesszékbe - a buli vége

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 07. 10:52     


Wartburgból kerekesszékbe - a buli vége
Két nap Nyíregyházi kórház után mentőhelikopter vitt fel Budapestre, az Országos Idegsebészeti Intézet Intenzív Osztályára. Eltörött a gerince – mondták – meg kell operálni. Oké, csak csinálják már, minél hamarabb haza tudjak menni – gondoltam.

Két nap Nyíregyházi kórház után mentőhelikopter vitt fel Budapestre, az Országos Idegsebészeti Intézet Intenzív Osztályára. Eltörött a gerince – mondták – meg kell operálni. Oké, csak csinálják már, minél hamarabb haza tudjak menni – gondoltam.


Megoperáltak. De még mindig nem haza küldtek, hanem Budakeszire az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe. Itt már éreztem, hogy nincs minden rendben, valami gond lehet, mert láttam a sok kerekesszékben közlekedő embert, és nem értettem, mit keresek én itt.

 

Behívatott az intézet főorvosa, elmondta, elszakadt a gerincvelőm, örüljek, hogy élek, de sajnos az állapotom végleges, nem gyógyítható. Rendezzem családi és életkörülményeimet ennek megfelelően. Én persze nem hittem neki, hiszen ez egy kórház, azért vagyok itt, hogy meggyógyítsanak és hazamenjek.

Rehabilitáció, gyógytorna ezerrel. Tanítottak a kerekes székes életre. Senkinek nem hittem el, aki azt mondta, nem fogok újra járni. Ilyen nincs. Soha nem is hallottam ilyenről annak előtte. Miről beszélnek? És kiről? Rólam biztos nem!

Egyik reggel, gyógytornászom Anikó tolt a folyosón a tornaterem irányába. Gurultunk a folyosón és beszélgettünk. Közben balra néztem és láttam Anikót, ahogy tolószékben tol egy figurát, kicsi, sovány meggyötört ember, akinek a feje tele van varratokkal. Szerencsétlen ember, gondoltam… majd újból odanéztem és akkor jött a döbbenet… az az ember én vagyok!! Hiszen Anikó engem tol a székben!!

 

Ez  volt az első találkozásom az új énemmel… Hová lett az életerős, mindig derűs, jó felépítésű férfi? Eldöntöttem, vissza kell szereznem a régi formámat. Pár hónap és olyan leszek, mint régen!

 

Három hónap elteltével az ebédlőben, egy szakállas, ötven én körüli úriember gurult mellém az ebédnél. Bemutatkozott és mesélte, hogy nyaranta itt szoktak a barátokkal összejönni egy kis bulizásra. Nyaranta? Hogy-hogy? Mondta, hogy ő már 32 éve „gurigázik”! Mi van??? Én nem akarok itt veletek gurigázni, és bulizni sem – mormogtam magamban. De ahogy telt az idő, egyre inkább világossá vált, hogy a kerekesszék az én életemben sem csak átmeneti megoldás…

 

Jött a következő stádium: véget kell vetni ennek! Így nem lehet élni! Ha nem lehetek olyan, amilyen voltam korábban, akkor nem akarok élni!

De az életösztön a mentalitásom nem engedte… a családom, a barátaim, ismerőseim arca…

Tornáztam, erősödtem - már ami a felső testemet illeti -, mindent megpróbáltam, de semmi eredmény. Aztán pár hónap elteltével azon vettem észre magam, hogy a nálam gyengébbeknek, tőlem súlyosabb sérülteknek segítek. Én! Aki nem tudta magát hova tenni ebben a helyzetben…

 

Azt hiszem ez is erőt adott… az életben maradáshoz.

 

Elfogadtam? Nem, soha nem fogom elfogadni, csak „beletörődni”! Soha nem leszek az, aki voltam, mint ahogy soha semmi és senki nem lesz az, mert minden egyes másodperc múlásával változunk, a múltat nem tudjuk visszaforgatni. Vagyok, aki vagyok!

Azóta kerekesszékben élek. Szóval én is gurigázom…

Ritkán álmodom.

Olyankor azonban két lábon járok, futok, táncolok…

 

1985. november 2.-án elindultam a buliból és egy év múlva, augusztusban hazaértem…

 

Munkácsi Mihály


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport