TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Wartburgból kerekesszékbe

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 03. 17:37     


Wartburgból kerekesszékbe
Történetem 1985. október 30.-án kezdődött. Ugyanolyan nap volt, mint a többi, az elmúlt három és fél évben. Debrecen, péntek, vége a tanításnak. Irány haza a szüleimhez Tiszavasváriba. A hét végén pedig buli!

Történetem 1985. október 30.-án kezdődött. Ugyanolyan nap volt, mint a többi, az elmúlt három és fél évben. Debrecen, csütörtök, Mindenszentek, vége a tanításnak. Irány haza a szüleimhez Tiszavasváriba. Hét végén pedig buli!

 

Az idő késő őszi, nincs túl hideg, de azért már az ősz az utolsókat rúgja, hogy nagy morcosan átadja helyét a télnek. A vonaton elég sokszor aludtam. Mint akkor, azon a napon is… Nem kellett szólnom senkinek, hogy ébresszen fel, mert az Alkaloida emésztőjének szagára mindig felébredtem.  Hazaért a „intercity”, már csak a szülői házig kellett eljutnom, ami még vagy 10 km az állomástól. Abban az időben ez nem volt távolság, nagyon sokszor gyalog tettük meg a Tiszavasvári-Józsefháza távot már kisiskolás korunkban is.

1985. november 2. szombat. Tehát hétvége, a szórakozás ideje. Elkértem aputól a kocsit, összeszedtem a haverokat és irány Tiszavasvári, a buli…

Étterem, Sörpatika, Márka presszó, szóval minden szórakozóhely, ami annak idején fellelhető volt, mindent végig is jártuk. Nagyon szerettem táncolni, vagyis inkább imádtam. Akkor este is, a KIOSZ emeletén DISCO volt. Alig vártam, hogy induljon a zene és táncolhassak… Állítólag tudtam is, ami tetszett a lányoknak. Ha kicsit leültem pihenni, már nyaggattak: Misi, mikor táncolsz már? Én pedig táncoltam…

Akkoriban, mint ahogy ma is, nagyon sok Tiszavasvári fiatal járt át Tiszalökre. A Tiszalökiek meg Tiszavasváriba. Mivel „Vasiban” mindent végig jártunk, irány „Lök”.   

Tiszalök, „Sörgödör”, melynek teraszán D. Nagy Lajosék oly sokszor zenéltek. Bikini!

Így telt az a bizonyos hétvége is, sokat dumáltunk, táncoltunk és ingáztunk a két település között.

Hajnal fél kettő körül volt már az idő, lassan indulnunk kellene haza. Barátommal, Lacival és egy falunkbeli lánnyal beszálltunk a kocsiba. Esni kezdett valami eső-ónoseső egyveleg. De én fittyet hányva erre, a „friss jogosítványosok magabiztosságával” abban a tempóban közlekedtem, ahogy mindig is, szóval gyorsan. Aztán Szorgalmatosnál, mintha egy alakot láttam volna kibillenni az útra, az út széléről, a bokrokból… Rá is „csaptam” a lábammal a fékre, de akkor már láttam, hogy egy kutya az, és nem ember… Csakhogy már késő volt. Az autó keresztbe fordult, és elkezdett pörögni a hossztengelye körül. Láttam a bokrokat, a fákat a fényszóró nyalábjának sugarában, ahogy természetellenes módon forognak, egyszer fent, egyszer lent, nem tudtam merre van észak vagy dél… Úristen, apu mit fog szólni, összetörtem a kocsit!

 

Óriási csattanás, majd kis „filmszakadás”. Magamhoz térvén azt tapasztaltam, hogy fejjel lefelé lógok a kocsiban, és kiáll a felső testemből egy kormánykerék. Meglepődtem, de meg nem ijedtem. Fájdalmat nem éreztem. Barátomnak kiáltottam, aki visszakiáltott, hogy nem találja a cipőjét. Mondom neki, kit érdekel a hülye cipőd, gyere, szedjél ki innen! És jött. Ismét egy kis filmszakadás... Következő kép: az árokban fekszem hanyatt, elég kényelmetlen. Ti hogy vagytok? - kérdezem. Minden oké, mondja Laci. Egy kis avart rakott a fejem alá, Istenem, de kényelmes is volt! Nem fájt még ekkor sem semmim. Csak vért köpködtem, de azt elég rendesen. Nem tudtam mi az, gondoltam felrepedt a szám, vagy a nyelvem, ínyem…  

Megérkezett a felmentő sereg, egy „kispolskival”. Ismerősök voltak, így megkértem a fiút, vegye le a gyújtást a kocsiról, nehogy felrobbanjon, a kulcsot meg vigye haza a szüleimnek, és mondja el mi történt.

Mentőt hívtak. Jött is a mentő, még a régi Nysa. Beleraktak valami felfújható matracba, be az autóba és indulás Nyíregyháza, sürgősségi. Útközben a mentőst hallottam, ahogy rádión közli: feltehetően agysérülés. Mondtam neki: Miről beszél? Semmi baja a fejemnek! Furcsállottam, mikor azt mondta nekem, el ne aludjak, és köpködjem a vért állandóan. Nem értettem, hogy miért mondja, álmos nem voltam, miért aludnék, viszont a vért köpködtem rendesen, ahogy parancsba kaptam.

 

A sürgősségin már kicsit meglepődtem, mert aki élt és mozgott, még a portás is, ott ténykedett körülöttem. Furcsa volt az is, hogy a ruhámat ollóval veszik le rólam, egy szóval HOZZÁMLÁTTAK!

Nagy lehetett a baj, mert érzéstelenítés nélkül csináltak mindent. Kiderült, a fejemen elrepedt egy bőrartéria, az vérzett annyira, hát ezt úgy, ahogy volt, minden figyelmeztetés ellenére el kezdték összevarrni.

Aztán felső testem különböző helyein szikéket döftek belém, ezekbe a „furatokba” csöveket „helyeztek”. Mindenre tisztán emlékszem, érzéstelenítés itt sem volt, nekem pedig fogalmam sem volt arról miért is kell ez. Irány a műtő. Ott már altatás. Utólag megtudtam, hogy szabályosan kibeleztek, kiszedtek mindent, ami haszontalanná vált a baleset miatt, és összevarrták, ami még menthető volt. Azt gondoltam, kicsit lábadozom, és aztán hazaengednek. De nem. A meglepetés ez után következett…

 

(folytatás következik)

 

A felhasznált képek illusztrációk.


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport