TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Változások a közoktatásban

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 24. 11:53     


Változások a közoktatásban
A közoktatásban várható változásokról tartottak tájékoztatót a város pedagógusainak október 18-án a Találkozások Házában.

Dr. Bodó Márton az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezető koordinátora ismertette a megújuló közoktatás szerkezeti átalakulásának folyamatát, valamint a közeljövőben az intézményekre háruló feladatokat.


Előadásának legelején beszélt arról, hogy ma a magyar közoktatásban egy háromszintű és két pólusú tartalmi szabályozás létezik, amelynek a legfelső szintjén a Nemzeti Alaptanterv, középső szintjén a kerettantervek, s legalsó egységként a helyi tantervek állnak. egymással szoros kapcsolatban. A NAT 12 fejlesztési területet határoz meg, 12 kulcskompetenciával és 10 műveltségterülettel.
A műveltségterületek kiemelt közös céljai: a tanulók fejlesztése tevékenykedtetéssel, a munka világába való belépéshez szükséges képességek és ismeretek alkalmazása. Erre épülnek a kerettantervek. Ma a kerettantervi szabályozás az átláthatóságot és az egyszerűsítést célozza meg, az iskolai felhasználást elősegítő, gyakorlatorientált kerettantervi formára van szükség, amely egységességre és átláthatóságra törekszik.


Az új tantervi rendszer jellemzői: a régebbi elemek keverednek az újakkal. Újdonság pl.1-8. évfolyamon az erkölcstan bevezetése (kötelező lesz heti egy alkalommal vagy hittan, vagy erkölcstan órán részt venniük a gyerekeknek).
Terv, hogy a későbbiekben bevezetésre kerül 1-4. évfolyamon a Sakk, 3-5. évfolyamon a Lovaskultúra, felsőbb évfolyamokon a Családi életre nevelés, Pénzügyi és gazdasági kultúra megismerése, 7. és 8. évfolyamon a Vállalkozzunk! témakörök.
A vezető koordinátor megemlítette a kerettantervek szempontjából a négy-, hat- és a nyolcosztályos gimnáziumok, a szakközépiskolák sajátos helyzeteit és a szakiskolák problémáit.


Az intézmények helyi tantervei a kerettantervre épülnek, az iskola 10 % szabad órakerettel rendelkezik, amelyről tetszőlegesen dönthet. Minden oktatási intézmény 2012. december 31-ig el kell, hogy készítse jövő évi óratervét.


Dr. Ilosvai István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője a nemzeti köznevelésről szóló új törvények hatályba lépéséről beszélt.


Köztudott hogy 2013. január 1-jétől több változás következik be:
- Az oktatási intézményeknél fenntartói jog változása: a törvény előírja, hogy a 3000 fő alatti települések esetében a fenntartás és a működtetés is, vagyis az iskola teljes finanszírozása az állam feladata, és a 3000 főnél nagyobb lélekszámú, de nehéz anyagi helyzetben lévő települések is kérhetik ezt.
- Az intézményfenntartó központok veszik át az irányítást, felügyelik az intézményeket.
- Az intézményvezetőket az oktatásért felelős miniszter nevezi ki.
- Változik a nevelési-oktatási intézményekben lefolytatható szakmai ellenőrzés is. A hatósági kontroll a kormányhivatal kezében lesz. Ellenőrzik a pedagógusok munkáját, hivatalos dokumentumait, az intézményvezetők munkáját és az intézményeket is.
- Változások a tankötelezettség bevezetésében: a tankötelezettség időtartama is módosulni fog. A tankötelezettség kezdete ugyanúgy 6 éves kor lesz, azonban az óvodai nevelés már 3 éves kortól kötelező lesz, a felső határ pedig újra 16 éves korra csökken. Az új köznevelési törvény alapján viszont a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben. Az a gyermek, akinél azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig maradhat az óvodában, és ezt követően válik tankötelessé. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek 6 éves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.
Változás lesz az új törvényben, hogy az óvoda a jelenlegi 5 éves kor helyett már 3 éves kortól kötelezővé válik, és csak indokolt esetben lehet ez alól felmentést kapni.

 

Változások 2013. szeptember 1-jétől:
- A nevelési- oktatási intézményekben 16 óráig szervezendők a foglalkozások.
- A pedagógusok új típusú munkaidő számítása
- Pedagógus életpályamodell bevezetése
- A Köznevelési Hídprogramok segítséget nyújtanak a tanulónak a középfokú nevelés-oktatásba, szakképzésbe való bekapcsolódáshoz vagy a munkába álláshoz, valamint az önálló életkezdéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez.

 

Lévai Andrea


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport