TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Vakon bízni egy idegenben

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 18. 18:00     


Vakon bízni egy idegenben
Nemrégiben megírtam egy „élményemet” Becsület 45 forintért címmel, ahol egy öregembert aláztak meg mert némi aprópénzzel adós maradt. A mostani történet legyen annak vidám ellenpontja.

Nemrégiben megírtam egy „élményemet” Becsület 45 forintért címmel, ahol egy öregembert aláztak meg, mert némi aprópénzzel adós maradt . Az alábbi történet  legyen annak vidám ellenpontja. 

 

Az utolsó, kabátnélküli hétvégék egyike, ájlavbalaton-fíling.

Egy Balatonalmádiban zajló szakmai rendezvényre 24 üveg bort kell vásárolnunk, ezért gyönyörű napsütésben a Balaton felvidéki lankákon autózva benézünk egy borászatba.

Rendezett porta családi házzal, mögötte hatalmas tartályok (reduktív borok is készülnek dögivel – istenem, csak nem lennék ennyire otthon a borászatban!), a bemutatóteremben két hosszú asztal lócával a megfáradt borkedvelőknek. Derűs, ötvenes asszony a borász felesége, ő szolgál ki bennünket harsány jókedvvel, mert a borász éppen egy biciklis csoportnak tart borkóstolót a túlsó sarokban.

 

Kívánatos borválaszték, szőlőmag kivonat, méz, szőlőlé, dugóhúzó, törkölypálinka egyéb vonzó termékek. Hirtelenjében összeszedünk közel 50 ezer forintnyi cuccot, amit szeretnénk megvásárolni a rendezvényre, valamint magunknak és barátainknak. Nosza, itt az ideje, hogy fizessünk! Az én uram csak tapogatja a mellkasán a zsebet, majd a nadrágján is, hirtelen kiszalad a kocsihoz, és homlokát vakarva tér vissza. Nagy nehezen kiböki: egy fillér sincs nála, de még bankkártya és iratok se, mert minden az aktatáskájában van, az pedig Almádiban, a hotelben. Csókolom, tessék a számlázással leállni, mert nincs nálunk pénz, de kábé másfél óra múlva visszajövünk, és akkor majd elvisszük a cuccot - mondja az én Uram igencsak nagy zavarban.

 

A harsány asszonyság odaáll az uram elé, két kezét a vállára teszi, mintha csárdásozni kívánna, majd szavát halkra váltva azt mondja „Ugyan már! A barátság alapja a bizalom. Vigyék el nyugodtan az árut és holnap átutalják a pénzt”. Ezzel sarkon fordul, és már írja is a számlaszámot egy papírra.

 

Az én uram szeme most aztán igazán elkerekedik: de hát nem is tetszik ismerni

bennünket! Jaj, hagyja már, nem haramiák maguk, biztos vagyok benne, hogy holnap átutalják a pénzt, de ha nem, akkor majd holnapután – mondja az asszony és odaadja a cédulát a számlaszámmal, majd felkapja az egyik boros dobozt és indul az autónkhoz nagy elánnal. Az uram bénultan áll, míg rá nem szólok: nem segítesz pakolni?

Almádi felé csak nehezen teszi túl magát a meglepetésen: mért bízik ennyire bennünk? És ha lelépünk a sok borral és sosem fizetjük ki? Azért szívem – mondom nagy bölcsen – mert „szép a ruhád, szép a lovad”, ahogy Süsü a sárkány mondaná, na meg olyan becsületes képed van, mint kevés embernek Szabolcs vármegyében. 

 

De mindketten tudjuk, ennél sokkal többről van szó. Jóindulatról, jóhiszeműségről. A jóindulat - mint jellemvonás – az, amikor egyéni előnyhöz jutás nélkül adunk másoknak.

Jóhiszemű az, aki csak jót gondol, vár másoktól mindaddig, amíg meg nem győződik arról, hogy ezt alaptalanul tette.

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport