TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Új állandó kiállítást adott át csütörtökön a Vasvári Pál Múzeum

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 23. 16:17     


Új állandó kiállítást adott át csütörtökön a Vasvári Pál Múzeum
2014-11-20-án „ALKALOIDA Ipar-és technikatörténeti állandó kiállítás”néven egyedülálló és újszerű kiállítást adott át a Múzeum vezetése egy ünnepélyes Megnyitó keretében a látogatóknak

2014. november 1-jével indította el a Magyar Tudományos Akadémia „ A magyar tudomány hónapját”,melynek deklarált célja: Életközelbe hozni a tudományos gondolkodást és inspirálni a mai kor emberét is erre. A Tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum Főépületében 2014. november 20-án megnyitott és átadott „Alkaloida Ipar- és technikatörténeti állandó kiállítás” meglátásom szerint tökéletesen harmonizál ezzel a célkitűzéssel.


Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a kiállítás egyik megálmodója, létrehozója és bájos háziasszonya nem csak a szíve alatt hordoz egy új életet, hanem egy-országos muzeológiai viszonylatban is egyedülálló, innovatív, a korhűséget inspiratív kreativitással kombináló kiállítást adott át a vendégeknek. Párjával, Balogh Tamással, a kiállítás másik megteremtőjével ők is elmondhatják azt, amit a Kabay-házaspár az Alkaloidáról: ez a kiállítás „a harmadik gyermekükké válhat”. Minden szegletben és momentumban kitapintható módon, szívükön viselik az új és több szempontból egyedi állandó kiállítás sorsát. A mindössze 1,5 millió Ft pályázati összeg, s a rendelkezésre álló roppant szűk megalkotási idő ellenére egy rendkívül autentikus, igényesen és értő, érző gondossággal, s elgondolkodtató módon összeállított kiállítást rendeztek be a régi Kabay János Általános Iskola épületében a lelkes munkatársak segítségével, és az Alkaloida képviselőinek szakmai támogatásával. Aki nem hiszi, járjon utána, s tekintse meg a kiállítást…

 

Munkájuk és hozzáállásuk igényessége a Megnyitó minden egyes részletére kiterjedt. Változatos, színvonalas és tanító, ugyanakkor szívhez szóló programmal kedveskedtek a vendégeknek. A háziasszony Baloghné Szűcs Zsuzsanna meleg köszöntője után a jövő generációja képviseltette magát: a Kabay János Általános Iskola diákjainak kedves műsora friss, fiatal lendületet adott a rendezvénynek. Ezt követően Dr. Jekő József, a Nyíregyházi Főiskola Agrár-és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézetének Intézetigazgatója tartott egy „a régi, szép időket” felidéző előadást, melyet a jelenlévő mostani és volt „gyáristák” örömmel hallgattak. A délelőtti előadássorozatot Benyusz Marcell történész, az „ALKALOIDA kiállítás” kurátorának lelkes előadása zárta, melyben bepillantást adott a kiállítás elkészültének rejtelmeibe, a megalkotás kronologikus sorrendben bemutatott részleteibe.

 

Az előadások után megtörtént a kiállítás hivatalos átadása: a Kabay-hagyaték klasszikus elemei, levelek, fotók, dokumentumok mellett a modern vizualitás különböző izgalmas eszközeivel ötvözött új kiállító terem a Megnyitó tapasztalatai alapján remélhetőleg a Múzeum egyik legnépszerűbb terme lesz a jövőben.

 

A kiállítás tárgyai, fotói a jelen lévők életének meghatározó időszakát idézték, sokan önmagukra, hozzátartozóikra ismertek néhány fényképen, ami még meghittebbé tette az egyébként is bensőséges hangulatot. A házigazdák igényes ellátással is gondoskodtak vendégeik kellemes napjáról.

 

    A nap 2. részében még két előadást hallhattak az érdeklődők: Dr. Hosztafy Sándor, a SOTE Gyógyszerésztudományi Kar Tudományos Főmunkatársának tudományos előadását „Kabay János és a mákszalma eljárás címen”, illetve engem ért még az a megtiszteltetés, hogy a nap zárásaként megismertethettem a Kabay-módszer most zajló hungarikum-pályáztatási folyamatának részleteit az érdeklődőkkel. A nap méltó lezárásaként pedig Kabay János szülőházánál helyezték el a megemlékezők a kegyelet koszorúit.

 

   Gratulálok a szervezőknek a szenzációs kiállításhoz, s mindenkit arra bíztatok, hogy tekintse meg az „ALKALOIDA KIÁLLÍTÁST”, hisz a város egyik büszkeségének állít modern, mégis autentikus formanyelven, méltó emléket. Miután megtekintették a kiállítást, kérem Önöket, adják hírét az országban, s a határokon túl is, mert Kabay János megérdemli, hogy a munkásságát szép emlékkeretbe foglaló, egyedülálló múzeumi méltatás minél több magyar emberhez elvigye a nevét és eredményeit.

 

Kocsi Erika


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport