TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Tiszavasvári Régen

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 12. 21:56     


Tiszavasvári Régen
„Célunk az is, hogy az emberek figyelmét ráirányítsuk arra, hogy az együvé tartozás, a közös múlt, a közös élmények mennyire fontosak. Ezek a dolgok kovácsolnak közösséggé, nem a politika, ami állandóan változik.”

Képekről van szó, de mégis valami többről. Mert ezek a képek sokak számára emlékezetesek és az egész kezdeményezés egyfajta helyi közösségerősítő szerepet tölt be. Lelkes civilek összegyűjtik a városunkhoz kapcsolódó régi fotókat (többek között például osztályképeket) a „Tiszavasvári Régen” című facebook-oldalon. Interjút készítettünk az egyre népszerűbb „internetes képtár” ötletgazdájával, Juhász Borival.

 

 


Honnan jött az ötlet?

- Először a Tiszavasvári Hírhatár oldalán szerettem volna egy menüpontot, aminek az lett volna a neve, hogy „Tiszavasvári Régen”. De ez egy franchise rendszerben működő hírportál, és nem tudtak ilyen lehetőséget biztosítani. És akkor megláttam a facebook-on több ilyen oldalt, mint például a Nyíregyháza Régen-t, vagy a Hajdúnánás Régen és Most Képekben-t, és úgy döntöttem, hogy akkor megcsinálom a facebook-on.

 

Mi az oldal célja és koncepciója?

- Az elsődleges cél az, hogy összegyűjtsük a történelmi és kulturális értékeket. Mindhárman nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek egy helyen, bárki számára hozzáférhetően legyenek összegyűjtve. Ez egy virtuális múzeum. Például politikát semmiképpen nem engedünk be az oldalra, még komment formájában sem, hanem azonnal töröljük. Ezzel célunk az is, hogy az emberek figyelmét ráirányítsuk arra, hogy az együvé tartozás, a közös múlt, a közös élmények mennyire fontosak. Ezek a dolgok kovácsolnak közösséggé, nem a politika, ami állandóan változik. Nagyon jó látni, hogy mennyien büszkék arra, hogy a Kabay-ba, vagy a gimibe jártak, vagy arra, hogy az Alkaloidában, a KTSZ-ben dolgoztak, és még sorolhatnám sokáig. És tudom, mert megírják nekünk, hogy akik ezen az oldalon jelen vannak, azok mind büszkék arra, hogy Tiszavasváriban élnek, vagy éltek valamikor.

 

Nagyon hamar népszerű lett az oldal, gratulálok! Már több mint 2000-en vannak rajta.

- Igen, köszönjük! Engem is meglepett, amikor elkezdtek záporozni a képek. Egy hét elteltével már több mint 800 rajongó volt. Egy hónap múlva pedig több mint 2000. Az első ember, aki a legtöbb képet küldte, Máthé Miklós volt, így kaptam is rögtön az alkalmon, és megkértem, hogy siessen segítségemre, mert nem bírom egyedül a sok lájkolást, a párbeszédet a sok-sok emberrel. Mert mindenkivel elbeszélgetünk az oldalon az általa feltöltött képről. Minden információt igyekszünk begyűjteni, hogy mikor készült a kép, kik vannak rajta, satöbbi. Na, gondolhatod, amikor megérkezett az első 40 darab század eleji osztálykép, és azokon be kellett azonosítani az embereket! El bírod képzelni mennyi kommunikációval jár ez?

 

Éjszakai „túlórák”?

- Volt, hogy éjjel kettőig ültünk a gép előtt, hogy minden kép rendben legyen, helyére kerüljön. Közben facebook-on tartottuk a kapcsolatot. És Miklós ebben a rendszerezésben kitűnő partner, valamint megvan a kellő helyismerete és kora ahhoz, hogy minden kép a helyén legyen.

 

De úgy tudni, hárman vagytok.

- Később még bevettünk egy embert a csapatba, Zsignár Janit, mert ő is vasvári és elég sokat tud, valamint nyugdíjasként van is rá ideje. Azt mondta, szívesen segít. Így most már hárman szerkesztjük az oldalt, és mindenkinek vannak saját mappái a fényképalbumban, amikért ő a felelős, ő beszéli le a beküldővel a feltöltendő információkat.

 

Teljes az egyetértés a három szerkesztő között?

- Igen, hasonló a gondolkodásunk, és már az elején leszögeztük, hogy csakis kulturális és történelmi értékekre vadászunk.

 

Mi van akkor, ha valaki nem tudja beszkennelni a régi képeit?

- Akkor ír nekünk és mi be tudjuk szkennelni, csak ide kell adnia arra az időre. Vagy van még egy lehetőség. Most szeretném kihasználni a lehetőséget, és közhírré tenni, hogy a Városi Könyvtár szívesen beszkenneli bárki képeit ingyen és bérmentve. Az oldal indulásakor ők is segítettek a Tiszavasvári Régen-nek.

 

Mik a további tervek?

- Még újabb albumokat fogunk létrehozni. Mert például jó lenne egy album a Körkaréj táncegyüttesnek is, ugyanúgy, ahogy már van saját albuma a Fúvószenekarnak. Olyan közösségeknek szívesen csinálunk saját albumot, akik már sok-sok éve működnek és viszik Tiszavasvári hírnevét. Elkezdtük begyűjteni a Tiszavasváriban született, vagy élt hírességeket is. Van már egy lista, róluk is készül hamarosan egy külön album. Tehát várjuk a régóta működő művészeti, kulturális csoportok jelentkezését. És van még egy meglepetésünk, de az majd csak ősszel lesz publikus: a Vasvári Pál Múzeummal közösen készülünk egy rendezvényre. De ez addig hadd maradjon titok.

 

Szentmihályi András


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport