TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Tangó - hat lépés előre, hat lépés hátra

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 02. 07. 23:41     


Tangó - hat lépés előre, hat lépés hátra
„Andrew Vajnáról azt tudom, hogy negyven évig nem volt Magyarországon. Én meg itt vagyok. Nem hiszem, hogy távol lennék a magyar filmtől, nem hiszem, hogy kiiratkoztam volna a magyar filmből. Azt hiszem, hogy amit csináltam, az tényleg ezért az országért történt, nem hoztam még szégyent az országra. Ebben biztos vagyok” - mondja Tarr Béla

Ma reggel olvastam a cikket a Fővárosi Hírhatár nevű tesónknál, hogy Tarr Béla magyar filmrendezőt francia lovagrenddel tüntették ki. Rögtön mosolyogni kezdtem, de nem tartott soká, mert aztán ez következett: Andy Vajna szerint Tarr Béla nem része a magyar filmiparnak… 


És akkor még egyszer elolvastam, mert nem akartam hinni a szememnek. Egy pillanat alatt felhúztam magam, és most szeretném az olvasókkal megosztani felháborodásomat.

 

Amit tudok, hogy egy ideje valamiféle ellenségeskedés folyik a magyar filmiparon belül, amióta Andy Vajna lett a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) vezére és ő dönt arról, hogy ki milyen filmre kaphat pénzt. Persze nem egyedül dönt, erre megvannak ott a „forgatókönyv olvasó szakemberek” akik például a Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című komédiáját sem tartották méltónak a támogatásra, így magánpénzből készült el és lám, hatalmas siker lett...


Ez az MNF sok-sok milliárd forintot kapott az államtól, de két év alatt egyetlen filmet sem mutott még be, sőt, idén filmszemlézni sem lehet, ugyanis nincs mit. Évekkel korábban 20-25 játékfilm is készült. Két éve a Berlinálén Tarr Béla A torinói ló című filmje nyerte a filmkritikusok díját. Egy évvel később Fligauf Bence Csak a szél című filmje bezsebelte a zsűri nagydíját.

Mindannyian tudjuk, hogy Andy Vajna kitűnő filmproducer, aki Amerikában nőtt fel, ott vált sikeres producerré, mi itt Magyarországon 1996-ig nem is tudtuk, hogy létezik. Nem néztem utána, de tudom, hogy a Miniszter félrelép és a Szabadság, szerelem című magyar filmek neki köszönhetik létrejöttüket.

 

Lehet, hogy nem mindannyian, de elég sokan tudjuk, hogy Tarr Béla, Kossuth-díjas filmrendező nem populáris filmeket forgat, így nem ő a legnépszerűbb. Rétegfilmeket készít, és éppen úgy nem felel meg az angolszász filmipar elvárásainak, mint Woody Allen, Tarantino, Almodóvar, Altman vagy a Coen testvérek. 25 filmet forgatott (köztük több szkeccsfilm), elsősorban kissé borongós, dokumentum jellegű filmeket, zúzós magyar témákról, boldogtalanságra kódolt magyarokról. A Kárhozat, Sátántangó, és a Werkmeister harmóniák című, kompromisszumot nem ismerő filmjeivel szerzett magának komoly nemzetközi elismerést, minden fesztiválról elhozza a legjobb díjakat, életmű díjat is kapott. Európában sok filmes iskolában tanított, Splitben tavaly ingyen vezetett mesteriskolát. 
Tarr Bélát a Guardian című brit lap a világ legjobb filmrendezői listáján a 13. helyen említi, így a magyar rendező megelőzi Tarantinót, Altmant, Almodovárt és Spielberget is.


Itt csak mellékesen jegyzem meg, hogy pár éve készítettem interjút egy amerikai tanárnővel, aki Magyarországra jött angolt tanítani, és amikor könyvről, filmről kérdeztem, Vámos Miklóst és Tarr Bélát emlegette, sőt a Sátántangót kedvenc filmjeként aposztrofálta.
Interjú a tanárnővel: ITT <<


Tarr Béla nemrégiben Parti-Nagy Lajos és Gothár Péter forgatókönyvéből akart filmet csinálni, de a beígért pénzt nem kapta meg, sőt idő
közben kirántották alóla a Magyar Mozgókép Filmalapítványt és a magyar filmgyártást is államosították. Tehetetlenségében elment Horvátországba Filmművészeti iskolát csinálni. Tehát időszakosan nem Magyarországon tartózkodik, mert külföldön tanít. Idén februárban már indul is a képzés olyan tanárokkal, mint Jim Jarmusch, Aki Kaurismaki, Atom Egoyan, vagy Tilda Swinton… ezek mindegyike a filmvilág nagy művésze. És a Tarr Béla egyetlen szavára ugrottak. Egy interjúban mondta ezt: „Andrew Vajnáról azt tudom, hogy negyven évig nem volt Magyarországon. Én meg itt vagyok. Nem hiszem, hogy távol lennék a magyar filmtől, nem hiszem, hogy kiiratkoztam volna a magyar filmből. Azt hiszem, hogy amit csináltam, az tényleg ezért az országért történt, nem hoztam még szégyent az országra. Ebben biztos vagyok”- reagált Vajna kijelentésére a filmrendező.
Egy másik interjúban ezt olvastam tőle: „Én ezt az országot szeretem és szeretném szeretni. Magamtól nem, de ha rá vagyok kényszerítve, akkor elmegyek.”


Már megint itt ez az elcsépelt közhelynek számító bibliai mondás, miszerint senki sem lehet próféta a saját hazájában. Nem ismeretlen dolog ez Magyarországon, hogy szabadlelkű művészemberek (bármilyen emberek) elmennek, mert itthon nem kapnak támogatást, képtelenek boldogulni. Érthető, hogy elmennek egy olyan helyre, ahol kapkodnak szaktudásukért. Itthon viszont, egy negyven évig amerikai kultúrában nevelkedett ember betelepszik egy fontos pozícióba, és azt mondja az előbbiről, hogy nem része a magyar kultúrának, mert jelenleg nem itthon él… Könyörgöm, ki ez az ember, hogy ilyet mer mondani?!


Szóval én tarrista maradok.

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport