TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - PROMETHEUS, a nagy érthetetlen katyvasz

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 06. 27. 22:32     


PROMETHEUS, a nagy érthetetlen katyvasz
Semmi filozófia, csak bénázás

Minden bizonnyal bennem van a hiba. Megnéztem a Prometheust. Bár ne tettem volna, de Ridley Scott nevére mentem be. Nem találtam meg sem a nagyívű, gondolatébresztő sztorit, sem a halálos-rettenet-szörnyes horrort. Pedig az Alien-t (vagyis a nyolcadik utas a halált) szerettem. Már amennyire szeretni lehet ilyen dolgokat. De izgalommal néztem, rettegtem, ahogy elő volt írva. A Prometheus-nál semmi ilyet nem éreztem, sőt, néha a röhögés tört rám, annyira, hogy bepárásodott a 3D-s szemüvegem.

 

Az egész történet alapja egy tudományosnak tűnő okoskodás, aminek semmilyen történelmi, filozófiai alapja nincs. A szereplők logikátlanul cselekszenek, futnak a guruló űrhajó elől, pedig ha néhányat lépnének oldalra, már megmenekülnének. Élvezik, hogy az űrhajó üldözi őket? Még ez előtt leveszik a sisakjukat totálisan ismeretlen terepen, aztán vidáman játszadoznak ismeretlen, semmire sem hasonlító lényekkel, mint egy kiscicával. Aztán csodálkoznak, hogy az felzabálja őket. A film feszegette a droidok és emberek közötti feszültséget, és az emberiség teremtésének kérdését, de egyiket sem annyira, hogy elgondolkodtató, vagy legalább érdekes legyen.

Egyszóval, bennem nem alakult ki kényszer, hogy elgondolkodjam a teremtéstörténeten, azon, hogy honnan jöttem.

Nem értettem az android szerepét sem, és nem tudtam eldönteni, hogy jó fiú ez a David, vagy simán genya. Állítólag nem voltak érzelmei sem lelke, de a film végén mégis mintha lett volna. Vagy ezt sem jól érzékeltem? A DNS-egyezés/nem egyezés kérdés feszegetését már abszolút nem értettem. Azt sem, hogy egy valamikor létezett szuper-faj, amely az emberiséget teremtette, mért akarja kipusztítani az emberiséget?

Számos érthetetlen dolog volt, amire eleinte még kerestem a magyarázatot, a végén már inkább csak egy hideg fröccsön járt az eszem.

Olyan naiv kérdéseim lennének, mint például:
1. Miért világít egy óriás méretű űrhajó száz reflektorral a világűrben? Hogy lássa a közlekedési táblákat? Vagy a következő csillagot, ami többmillió fényévre van?
2. A csapat tagjai csak a megérkezéskor tudják meg, hogy milyen feladatra küldték őket. Tehát akik jelentkeztek erre az útra, azok nem is tudták, hogy miért mennek. De bátran lefagyasztatták magukat a kétéves utazásra.
3. A „nagyfőnök” meghalt, de halála előtt elkészítette az „oktatófilmet” a küldöttségnek. Később a hologramja adja az útbaigazítást a csapatnak, de amikor megjelenik (a hologram), pontosan tudja, hogy hova kell néznie, kire. Honnan tudja?
4. Amikor kiderül, hogy mégsem halt meg, senki sem lepődik meg (csak én a moziszékben), természetes dologként kezelik.
5. Mért jött ki a kis giliszta a főszereplő doki szeméből? Nem zavarta a látásban? Vidáman ott fickándozott a szemgolyójában, és utána ugyanolyan jól látott, mint előtte?

6. A hajó kapitányának egyetlen szavára mindenki (a maradék néhány szereplő) örömmel, sőt, mi több kedves humorral rohan az öngyilkosságba. Pillanatok alatt fölmérték, hogy ezzel a cselekedetükkel megmentik a Földet, és egyetlen percet sem gondolkodtak más megoldáson.
Arról, hogy a főszereplő nő császármetszést hajt végre saját magán - aztán teljes erőbedobással rohangászik jobbra-balra - már nem is nagyon beszélnék…

A szereplőkről. A szereplőkhöz különösebben nem kötődtem. Nem volt miért. Charlize Theron hozta a formáját, jéghideg és bevehetetlen volt, mint a Himalája. A mellékszereplők alakítása átlagos, vagy semmitmondó. Michael Fassbender persze itt is elbűvölő, csak őmiatta érdemes megnézni a filmet … persze a fiúk biztosan nem így látják...
-JB-


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport