TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Peti vagyok Magyarországról 6 - Humanista szombat

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 12. 21:15     


Peti vagyok Magyarországról 6 - Humanista szombat
Fekete srácokhoz jöttem rakodni. Hoztam nekik egy üres, 40 láb hosszú, magasított konténert, hogy mindenfélét pakoljanak bele. Látni itt használt bicikliket, használt műanyag mászókát, egy-két használt elektronikai berendezést, vadonatúj faajtókat, hegyekbe tornyozva pelenkát és még ki tudja, mi mindent.

Fekete srácokhoz jöttem rakodni. Hoztam nekik egy üres, 40 láb hosszú, magasított konténert, hogy mindenfélét pakoljanak bele. Látni itt használt bicikliket, használt műanyag mászókát, egy-két használt elektronikai berendezést, vadonatúj faajtókat, hegyekbe tornyozva pelenkát és még ki tudja, mi mindent.

Még nem láttam semmilyen papírt, de tuti, hogy Afrikába küldik a motyót. Itt, ahol hihetetlenül nagy a jólét, az emberek mindenfélét kidobálnak. Például ha egy autó már 10 éves, komolyabb gondolkodás nélkül megy a bontóba. Elektronikai cikkeket szinte évente cserélnek. És ebbe beletartozik TV, DVD, háztartási gépek, a telefonokat pedig szinte háromhavonta váltogatják. Így aztán keletkezik rengeteg "lom".
Na, ezek a srácok az ilyen lomokat gyűjtik össze, és küldik Afrikába rokonaiknak, barátaiknak, de akár még ismeretlen embereknek is. Lehet, hogy üzletszerűen teszik ezt, lehet, hogy kapnak érte valamely (vagy akár mindkét) államtól támogatást, teljesen lényegtelen.

Csak az számít, hogy míg a világnak ezen a felén hihetetlen pazarlás folyik, addig a másik felén elképesztő nélkülözés van. És mindegy, hogy kinek milyen a bőrszíne, emberek vagyunk mindannyian. Viszont az emberek nem egyformák. Vannak jó és rossz emberek. Nemrég kaptam meg egy kollégámtól, - kinek sokat adok a véleményére - hogy fiatal koromból fakadóan mindent feketének vagy fehérnek látok. Lehet benne igazság. Tudom, hogy a szürkének is van legalább 50 árnyalata, de amelyik 50%-nál sötétebb, az fekete, amelyik 50%-nál világosabb, az pedig fehér. A számítástechnika alapja is a kettes számrendszer. És mint tudjuk:

"A matekon múlik minden."
/Golyófogú Tony/

Szerintem tehát egyáltalán nem a bőrszín, a vallási hovatartozás, a szexuális identitás vagy az intelligencia számít, hanem csak az, hogy valaki jó-e avagy rossz. És ezek az emberek jók. Szerények, barátságosak és alázatosak.

Mikor kiszálltam, csak annyit láttak rajtam, hogy fehér vagyok. Ebből rögtön arra következtettek, hogy helyi. Kapásból én voltam a 'Boss'. Beszélnek ugyan valamicskét angolul, de a kérdésre, miszerint "Mit fogtok felpakolni?" a válasz csak annyi volt: "Igen." Olyannyira keveset tudnak, hogy angoltudásom csekély volta fel sem tűnt nekik. Csak akkor kezdtek el gyanakodni, mikor az egyiküknek segítettem az épp eleredő eső elől biztonságba helyezni egy nagyobb TV-t. Ekkor váltottunk pár mondatot.

S: - Honnan jöttél?
P: - Magyarországról.
S: - Az északon van?
P: - Miért lenne északon?
S: - Mert meg lehet fagyni, te meg itt rövid ujjú pólóban meg rövidgatyában tolod.
P: - Dehát van vagy 20°C.
S: - Ez nekünk már hideg.

Azóta elállt az eső, és kicsit emelkedett a hőmérséklet. A srácokat pedig még a munka heve is fűti. És szívvel-lélekkel pakolnak. Végzik a dolgukat. Jó emberek.

És a lényeg: amit itt kidobálnak, annak valahol Afrikában egy család vagy egy kisgyerek nagyon fog örülni. Tudom, hogy ebben nekem vajmi kevés szerep jutott, de akkor is jó érzés, hogy most nem luxusterepjárókat viszek egy milliomosnak.

Részese lettem egy jó cselekedetnek. És ez már valami.

 

Gape


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport