TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Peti vagyok Magyarországról 5. - A felsőbbrendű magyarokról

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 26. 12:01     


Peti vagyok Magyarországról 5. - A felsőbbrendű magyarokról
Vagyunk ugye egynéhányan bevándorlók Óamerikában. Ezen csoporton belül is vagyunk mi magyarok. A "felsőbbrendűek". Legyünk őszinték, mindannyian a könnyebb megélhetés reményében jöttünk ide. Egyszerűbben megfogalmazva a pénzért.

Vagyunk ugye egynéhányan bevándorlók Óamerikában. Ezen csoporton belül is vagyunk mi magyarok. A "felsőbbrendűek". Legyünk őszinték, mindannyian a könnyebb megélhetés reményében jöttünk ide. Egyszerűbben megfogalmazva a pénzért.

Nem kell szeretnünk az országot, a lakosokat, az időjárást, az időeltolódást, a nyelvet, egyáltalán nem kötelező az ilyesmi. Nekem is vannak fenntartásaim némely jelenségekkel kapcsolatban, de alapvetően nem lehet letagadni, hogy ezek az emberek itt valamit nagyon jól csinálnak, mert az életszínvonal toronymagasan a miénk felett helyezkedik el. És ez mindenképpen tiszteletreméltó. Valamint azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a helyiek szeretik ezt az országot, ez a hazájuk. Mi jöttünk máshonnan. Ez más kultúra, nekünk kell alkalmazkodnunk. Ezt azonban sajnos páran elfelejtik.

Első és legalapvetőbb követelmény lenne szerintem legalábbis minimális szinten beszélni a nyelvet. Szoktam volt mondogatni, hogy egy kamionosnak összesen két mondatot kell tudnia az adott ország nyelvén:

1. Hányas rámpa?
2. Hol a wc?

A túlélést ez már biztosítja, ámde máshoz mégis kevés. Valójában körülbelül 50-100 mondat már elegendő lehet, de tudni kell megérteni azt is, amit kérdeznek tőlünk. És ha nem tudunk érdemben válaszolni, akkor a hiba a mi készülékünkben van, mert:

"Ha a kiskacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye."
/Susanne/

Az ilyen dolgozóknak kellene talán leginkább behúzni fülüket-farkukat, mert igazából csak a szerencsének köszönhetik, hogy igen-igen csekély nyelvtudásuk ellenére is meg tudták itt vetni a lábukat. És most jöjjön egy példa a mi házunk tájáról.

A Bergengot Kft. egy angol családi vállalkozás. Papa, apa, anya, kisgyerek. Kronológiai sorrendben. Van rajtuk kívül egy szem árva angol sofőr a cégnél, mindenki más bevándorló. Vagyunk mi, a "felsőbbrendű" magyarok kb. 10-en, nagyjából ugyanennyi román, egy portugál és egy iráni srác. A két utóbbi jól beszéli a nyelvet, a románok zöme szintén, a magyarok azonban a két irányítótól eltekintve már kevésbé. És idesorolnám magam is, mert bár sokak szemében jól beszélek angolul, a valóságban azonban ez nem így van. De tény, hogy az legtöbb kollégánál jobban megy.

Jómagam úgy-ahogy elboldogulok az essex-i akcentust használó - sokszor szinte érthetetlen - kisfőnökkel is, jóllehet, néha többszöri nekifutásra, de akkor is. És ebben kivételesen sem nagyképűség, sem álszerénység sincs. Ez így van. Némely kollégáink viszont csak hebegnek-habognak. És mégis ők a leginkább elégedetlenek, lépten-nyomon hőbörögnek, méltatlankodnak minden apróbb dolgon. Egyszerűen kicsinyesek. Nagyvonalúságot még csak nyomokban sem tartalmaznak. A legtalálóbb diagnózis talán a KELLŐ ALÁZAT TELJES HIÁNYA. Mert nem vagyunk egyenlőek a helyiekkel. Gondoljunk csak bele!

Ha például odahaza, Magyarországon találkozunk egy külföldivel (legyen az román, szlovák, szerb, vagy bármelyik, közép-kelet-európai nemzet gyermeke), halálosan fel vagyunk háborodva, hogy nem beszél magyarul. Egyszerűen vérig vagyunk sértve. De amelyik magyar idekinn csak makogni tud, erre nem gondol ilyenkor.

Véleményem szerint szükséges lenne valamilyen formában alázatot tanúsítani kenyéradógazdánk felé. Illene bebizonyítanunk, hogy neki is jó, hogy nála dolgozunk. Mert miért is alkalmaz ő bennünket? Nyilván nem azért, mert egyszer már nyaralt a Balatonon és utána Csíkszeredán megnézte az István, a királyt. Két oka lehet. Vagy az, hogy kevesebb pénzért dolgozunk, mint a helyiek, vagy az, hogy kevesebb nyavalygás mellett tesszük ezt, hiszen az angol sofőröknek vannak bizonyos - tegyem hozzá, jogos - elvárásaik. Nos, a fizetésünk hajszálpontosan megegyezik az egy szem angol kollégánkéval. Akkor talán illene nem cirkuszolni, ha néha véletlenül - a törvényileg meghatározott maximális - 15 órát eléri a munkaidőnk, vagy esetleg heti egy-két alkalommal nem érünk be a telepre, és a kocsiban kell töltenünk az éjszakát. Persze, én könnyen beszélek, hisz a fülkében lakom, de ezt kizárólag anyagi megfontolásból teszem, hiszen rengeteg pénzt meg tudok így spórolni.

Még egyszer a lényeg. Hiszem, hogy egyikünk sem azért jött ki, mert ezt szerette volna mindennél jobban. Mindannyiunkat pusztán a pénz motivált.

ÉS A PÉNZÉRT - bármily meglepő is, de - DOLGOZNI KELL.

Mindemellett illene a cég értünk tett erőfeszítéseit legalább annyival honorálni, hogy elvégezzük a ránk bízott feladatot, és utána nem állunk körbe a telepen, hogy egymást uszítva kígyót-békát kiabáljunk a vállalatra, amelyik veszi a fáradságot és küszködik velünk.

Még valami. Magyarországon divat utálni románokat. Amíg nem ismertem közülük egyet sem, magam sem voltam ez alól kivétel. De ennek csak a propaganda volt az oka. Személyes tapasztalatom szerint a románok jóravaló, becsületes, kedves és szerény emberek. És így utólag is szeretnék elnézést kérni mindannyiuktól.

Nyilván egyébként sem, de itt, ebben a kis közösségben biztosan nem vagyunk különbek náluk. Sőt. Jócskán volna mit tanulnunk tőlük.

 

Gape


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport