TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Paronai János Tiszavasvári Rendőrkapitánya

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.22.
 Hétfő
Ma Csilla napja van.
Holnap Béla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 03. 15:00     


Paronai János Tiszavasvári Rendőrkapitánya
Paronai János rendőrkapitánnyal készült interjúm előtt megkérdeztem néhány embert az utcán, vajon tudják-e, ki Tiszavasvári rendőrfőnöke. Érdekes válaszokat kaptam.

Paronai János rendőrkapitánnyal készült interjúm előtt kíváncsiságból megkérdeztem néhány embert az utcán, vajon tudják-e, ki Tiszavasvári rendőrfőnöke. Érdekes válaszokat kaptam.

 

Íme:

Ötvenes férfi (gyors, határozott válasz): - Persze! A Paronai Jani fia!

Negyvenes nő (kicsit elgondolkodik): - Nem tudom… sajnos.

Ötvenes férfi (gyanakvóan): - Kellene tudnom?

Harmincas nő (sugárzó mosoly kíváncsi tekintet): - Történt valami?

Negyvenes, mosolygós szemüveges nő: - Nemhogy őt, de szüleit, nagyszüleit, sőt, még a dédszüleit is ismertem.

Harmincas magabiztos nő: - Persze! Az a… az aaa…. Nem jut eszembe a neve…

Tizenéves fiú: - Nem. Fogalmam sincs. De rendőröket ismerek!

Harminc közeli férfi: - Tudom. Balogh Barna….vagy már nem? Ja nem, ő volt az előző… most nem tudom ki.

Ötven körüli férfi: - Paronai János.

Huszonéves fiatal pár (mindketten határozottak): - Paronai János.

 

Amikor leülünk az irodájában, tárt ajtók mellett beszélgetni, nagyon készséges, udvarias, azonnal kávéval kínál. Kis idő múlva azonban bezárja az ajtót. Na nem azért mert "rázós" a téma, hanem mert a rendőrségen kérem szépen zajlik az élet, jönnek-mennek a munkatársak,  beszélgetések és nyíló-záródó ajtók zaja zavarja a beszélgetésünket.  Aztán végre csend és nyugalom ül az irodára.


-   Mit gondolsz, kell, hogy az emberek tudják, ki a város rendőrkapitánya?

-  Nem hiszem, hogy lényeges lenne, hogy tudják a nevemet. A becsületesen élők ezzel nem is  foglalkoznak, akik meg a keskeny út   helyett, a zavarost választják, nem azzal foglalkoznak, ki vezet egy adott szervezetet. Hivatalból, akivel kapcsolatot kell tartani, az tudja, ez így természetes. A név mögött én állok. Aki névről ismer, az tudja ki vagyok és ez nekem éppen elég.

-  Hogy érzed magad, mint rendőrkapitány?

-  Sokáig gondolkodtam, hogy elvállaljam-e, de aztán arra jutottam, hogy itt nőttem fel, vasvári ember vagyok. Tenni is akarok… Persze a munka mennyiségét nézve azért tudja azt az ember, hogy nem könnyű. A munka minősége pedig nem egy személyen múlik, hanem azon a csapaton, aminek vezetését ellátom.

-  Mióta dolgozol a rendőrkapitányságon és mikor neveztek ki Rendőrkapitánnyá?

-  Határ-rendész szakon végeztem a rendőrtiszti főiskolán, ezt követően 1995-1997-ig Bagaméron dolgoztam, tehát 1998-ban kezdtem itt nyomozóként, aztán beosztásokban egyre feljebb lépkedve 2002. évben bűnügyi osztályvezető, majd 2011. év augusztusától megbíztak a kapitányság vezetésével, 2012. május 16. napján kineveztek.  

-   Milyen bűnügyek okozzák a legtöbb fejtörést Tiszavasváriban?

-   Ez tizenvalahány év óta nem változott, a vagyon elleni bűncselekmények a leggyakoribbak. Lopás és betöréses lopás. Vasvárira nem jellemző az erőszakos, az életellenes bűncselekmény. A vagyonelleni bűncselekményeken belül a rablás sem. És itt az erőszakosságon van a hangsúly, mert a sajtó is sokszor rosszul kommunikálja az egyszerű betörésre azt mondják, hogy rablás. De a rablás az, amikor személlyel szemben erőszakot alkalmazva vesznek el a dolgot. Ilyen jellegű bűncselekmények azért nem jellemzőek nálunk, bár évente egy-kettő előfordul, mint mostanában  Tiszadobon. Egy idős egyedül élő hölgyet bántalmazott a lakásán két személy, pénzét követelve. Súlyos sérüléseket okozva, s nyugdíját megszerezve magára hagyták. A kollégáim nagyon gyorsan és szakszerűen lereagálva 2 órán belül elfogták az elkövetőket, az eltulajdonított készpénz jelentősebb részével együtt. Azóta előzetes letartóztatásuk mellett folyik az eljárás, reményeim szerint 30 napon belül bíróság elé is állnak az elkövetők, hiszen ennek az összes törvényi feltételei adottak.

 -  Van valamilyen statisztika, amely azt méri, hogy mennyi bűnügy került megoldásra?

-   Eredményességi, felderítési mutató… Sokféle mutató van, amivel mérjük magunkat.

-   Mennyire vagy elégedett ezekkel a mutatókkal?

-   Sosem vagyok elégedett, – intenzíven csóválja a fejét -  sosem lehet elégedett az ember. Azt szoktam mondani, hogy akkor tiszta az ügy, ha az a nyomozó azt érzi, hogy a nyomozás során mindent megtett. Ha mindent megtett, akkor a lelkiismerete tiszta, ez által tiszta lesz az ügy is. Ha nem tett meg mindent…

-   Például lusta volt valaminek utánajárni? Vagy mit értesz az alatt, hogy nem tett meg mindent?

-   Vannak írott szabályok, leírt dolgok, amiket végig KELL járni. Ha egyetlen, ilyen  lépést is kihagy, akkor azt mondom, hogy nem tett meg mindent. Akkor tiszta egy ügy, ha tiszta az eljáró lelkiismerete is.

-   Egy olvasónk kérdezett a party-drogokról. Vasváriban ismert dolog ez?

-   Persze. Vannak ilyen büntetőeljárási adataink. A huszonegyedik században, nyitott határok mellett, aki azt mondja, hogy nincs ilyen, az homokba dugja a fejét. Van! Persze, hogy van.

-   A ti hatáskörötök, hogy az ilyen esetekben „lecsapjatok”?

-   Ez egy eléggé bonyolult dolog, mert mindig az elkövetés módjától, értékétől függ. Tegyük fel, hogy ha egy oktatási intézményben drogot árulnak, az már nem a mi hatáskörünk. Nekem meg kell tennem az elsődleges intézkedéseket, meg kell fognom, de nem én fogom az eljárást lefolytatni.

-    Honnan tudjátok azt, hogy mikor hova kell menni, ha drogot akartok találni?

-   Mi nem akarunk drogot találni. Az ellenőrzés célja mindig egy adott személy, vagy több személy. Ehhez viszont szükség van előzetes információkra és alapos felderítő munkára.

-    Mi a leggyakoribb drog Vasváriban?

-  Itt csak az egyszerűbb, úgymond „lájtosabb” drogok fordulnak elő, például a marihuána, extasy… illetve ez idáig csak ilyenekkel találkoztunk.

-   Te próbáltál már valamilyen drogot?

-    Nem.

-  Nem akartál,  nem mertél, mert rendőrnek készültél mindig, vagy pedig azért, mert ilyen a neveltetésed?

-  Soha nem is érdekelt. Az ilyen dolgok mindig távol álltak tőlem. Nyilvánvaló, hogy ez elsősorban a neveltetéstől függ. Sőt, 99 százalékban attól. De akinek olyan a neveltetése, hogy élete során többször találkozik ilyen-olyan drogokkal, annak az épül be a személyiségébe, tehát nyilvánvaló, hogy ő a drogok használatát nem fogja bűnként kezelni.

-    Mennyire vagy keménykezű vezető?

-  Munkafolyamat kérdése. Van, amikor az vagyok, máskor engedékenyebb. De egy fegyveres testületnél nem lehet bratyizni, itt utasítások és parancsok vannak.

-   Milyen a jó rendőr? Aki gondolkodás nélkül teljesíti a parancsokat?

-  Feladata válogatja. Vannak olyan feladatok, amikor kérdezés nélkül végre kell hajtani az utasítást, mint például a tömegoszlatás. De nálunk hál’istennek ilyenre még nem volt példa. Más esetekben én mindenkitől elvárom, hogy az eszét, kreativitását vigye bele munkájába. Sokszor hangoztatom, hogy aki itt nálunk rendőr, az ne csak addig legyen rendőr, amíg egyenruha van rajta. A jó rendőr fogalmáról egyébként sok mindent lehetne mondani... legyenek például magas szakmai ismeretei és tudja azt alkalmazni is. Azonban azt hiszem az a jó rendőr, aki EMBER tud maradni mindvégig!

-   Szereted a rendőrvicceket?

-  A jó rendőr vicceket szeretem. Nem sértődök meg, ha ilyet hallok, mert nem veszem magamra. Van kedvencem is, de az kissé meredek, így nem mondom el – nevet. 

-   Fent vagy a facebook-on, de ritkán nyilvánulsz meg. Amikor mégis, olyankor József Attila, Pilinszky János, Wass Albert, Ady Endre verseket osztasz meg. Esetleg Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Metallica videókat. Kemény zene és líra… Lírai alkat vagy?

-   A versek iránti vonzódás azt hiszem genetikailag kódolva van bennem. Anyai ágon nagyapám adta ezt az örökséget nekünk. A facebook-ról egyébiránt nincs jó véleményem. Személytelenné teszi az emberi kapcsolatokat, és sok ember, fiatal a magánélete jelentős részét itt éli… bugyuta megnyilvánulásokkal és finoman fogalmaztam. Az általam választott és megosztott verseket, idézeteket ezen értéktelenségekkel szemben teszem fel. A zenei vonzódásom szerintem nem áll távol a lírától…hiszen a legszebb lírai számok, zenék ezen műfajban születnek. Igaz ez az én véleményem… Az értékeket a versekben és az ilyen zenei műfajban találom meg. Ember központú és nem személytelen. A gondolati lírát szeretem, amelyben a bölcseleti mondanivalók egyben személyes élménnyé is válnak. Ebben az értelemben lírai alkat vagyok.

 

Nézegetem a Facebook-on a képeit, és rájövök, hogy a családjáról nem kérdeztem. Felhívom telefonon, és most is ugyanolyan készséges, csak nem érti, hogy "a rendőrkapitányról" készült interjúhoz mért kellenek a gyerekei. Megegyezünk, hogy érdekesebb lesz az interjú, ha nem csak róla lesznek benne képek, hanem a gyerekekről is. Megértő. Ennyit fűz hozzá:

-  Elvált vagyok, van egy fiam, Jancsi és egy lányom, Rozika.

 

Kapitány Úr! Köszönöm a beszélgetést!


Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport