TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 29. 13:27     


Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak
Elképesztő színpadi képek, sokszor azt sem tudja a néző, hogy a színpadnak melyik részét figyelje, mert mindenütt történik valami és nem akar lemaradni semmiről.

Nem szeretek premierre menni. Pedig a hozzáértők azt mondják, hogy az az igazi, mert ott a feszültség, az izgalom szaga a levegőben. Meg hát ugyebár az elsők között részesévé lenni valaminek, ami nem mindennapi.


Szerintem egy színész akkor játszik legjobban, ha pontosan tudja, hogyan fog reagálni a közönség (bár, ebben mindig lehetnek meglepetések), ha már kitapasztalta, hogy mennyi pluszt tehet még bele a játékába. Tehát akkor jó, ha „érik” a darab. Ezért én inkább az 3. vagy 5. előadásra megyek el (ezek a szerencseszámaim).
Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című előadásról már sustorogtak ezt-azt ismerőseim, de igazából az keltette fel az érdeklődésemet, hogy a legnagyobb közösségi portálon megláttam a premieren (főpróbán?) készült fotókat. Leesett az állam a jelmezektől és a sminktől.

 

A díszletet akkor figyeltem meg, amikor megnéztem az előadást. Nem túl bonyolult: szatócsbolt az 1800-as években, rengeteg fiókkal, szekrénnyel, és mindez, a plafontól a padlóig poros-feketére mázolva. Kitűnő háttér ahhoz, hogy a színes, mulattató figurákra tudjunk figyelni.

 

A történet szintén nem túl bonyolult: megismerjük Lipitlottyot és Tipptoppot, Karnyóné két, egymással versengő, rendkívül hiú udvarlóját és állandó adósát. Természetesen mindkét kurafi Borist, a szobalányt kergeti szabad idejében, Karnyónénak csak a pénze izgalmas.
Lipitlotty állandó pénzhiánytól szenvedve megjátszik a lottérián egy alaposan kifundált számkombinációt, és van olyan balga, hogy ezt el is kottyantja Tipptoppnak. Ő persze kap az alkalmon és kitolásból elhiteti vetélytársával, hogy kihúzták a nyerőszámait. Lipitlotty sebtében Pestre indul, hogy a Szerencsejáték Zrt-től felvegye nyereményét, de előtte megvallja szerelmét Borisnak egy levélben, melyet Samu félre kézbesít, és anyjának adja. Karnyóné csalódottságában és bánatában arzént iszik, mindeközben Tipptopp becserkészi Borist. Lipitlotty visszajön Pestről és lelövi Tipptoppot majd magát is. Amikor már tobzódnak a halottak a színpadon, megjelenik (konkrétan lelép a falról) az öreg Karnyó, hogy aztán ő is meghaljon. De mitől lenne tündérmese, ha nem szállna le a földre két tündér, hogy mindenkibe életet leheljen?

 

A jelmezek sem voltak bonyolultak. Korhűségükkel, huncut iróniájukkal, bujaságukkal a tervező fején találta a szöget minden szereplőnél, (Lázár össze-vissza felvarrt, rengeteg kajla gombja kitűnően érzékelteti a könyvelő/boltoslegény merevségét és enyhe debilitását).

Tehát eddig semmi sem túl bonyolult, ezért a rendező szerteágazó, buja ötlethalmazával, dramaturgiából sarjadzó poénokkal tűzdelte tele és varázsolta élménnyé a darabot. Hihetetlenül pontosan játszanak a színészek, ügyesen élnek a nyelvi poénok, valamint a mai, 21. századi gegek lehetőségével, melyek mindegyike célba talál, és röhögő görcsbe görnyeszti a szerencsétlen, mit sem sejtő nézőt.

 

Elképesztő színpadi képek, sokszor azt sem tudja a néző, hogy a színpadnak melyik részét figyelje, mert mindenütt történik valami és nem akar lemaradni semmiről.

 

Hadd említsem meg a darab fergeteges pillanatait a teljesség igénye nélkül, most már nevekkel. Petneházy Attila (Lipitlotty) figyellek! - gesztusa, mely két ajtón keresztül is szemmel tartja a nézőt. Illyés Ákos (Tipptopp) egyperces cirkálása és kötéllétra attrakciója. Nagyidai Gergő (Samu) karizmája, mely szépen megbújik a lánykaruhában és az édes masnis hajában. Pregitzer Fruzsina (Karnyóné) padlásra köpése. Barta Éva (Boris) akciófilmes-nagypárnás ordításai. De minden szereplőnek volt emlékezetes pillanata, mindenki a helyén volt, odarakta a magáét!


Köszönet az élményért! Egy zseniális rendezést láttunk Keresztes Attilától, zseniális játékot, és kérem szépen, nekem nem volt kedvem felállni a székből!

 

Juhászbori 


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport