TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Óvatosan a bankkártyával!

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 09. 15. 08:14     


Óvatosan a bankkártyával!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság hasznos tanácsai a bankkártyával kapcsolatos visszaélések megelőzésére

Kedvenc elkövető helyek a kártyán tárolt adatok megszerzésére vonatkozóan az ATM-ek. Az elkövetők egyik módszere, hogy az ATM kártyabefogadó nyílása elé olyan preparátumot helyeznek el, amely képes  a bankkártya mágnescsík tartalmát lemásolni, illetve valamely további kiegészítő készülékkel (pl. mikrokamera, ál-billentyűzet) megszerzik az adott bankkártyához tartozó PIN-kódot is. 

 

Kérjük fogadják meg az alábbi hasznos tanácsokat!

Mindig biztonságos helyen tárolja bankkártyáját, ami nem könnyen hozzáférhető mások által. Soha ne adja át kártyáját másnak, és ne bízza meg, hogy vegyen fel készpénzt, vagy fizessen vele a PIN-kódja ismeretében! Olyan helyen tárolja kártyáját, ahol nem sérül meg a rajta lévő mágneses zár, vonalkód-leolvasó és a mágnes kulcs. A PIN-kódját soha ne adja meg sem írásban sem pedig telefonon!
A bank automatánál történő készpénzfelvétel esetén, illetve vásárlás során úgy használja a PIN-kódját, hogy annak beütésekor más személy ne láthassa. Mielőtt bankkártyáját az ATM nyílásba helyezi, győződjön meg arról, hogy láthatóak-e az alapinformációk. Amennyiben bármilyen hibát jelez a képernyőn, kérjük ne helyezze be a kártyáját a nyílásba! Kérjük minden esetben őrizze meg az ATM által nyomtatott
bizonylatot – akkor is, ha sikertelen volt a tranzakció – addig, amíg összeveti azt a bankszámlakivonatán feltüntetett terhelési adatokkal. Az ATM-nél történő pénzfelvétel során kerüljük a rosszul kivilágított helyen lévő pénzkiadókat, és lehetőleg a bankban lévő automatákat részesítsük előnyben. Minden esetben őrizze meg a fizetési bizonylatot – akkor is, ha sikertelen volt a tranzakció – addig, amíg egyezteti a bankszámlakivonatán szereplő levonás összegével. Az internetes vásárlásait lehetőleg közismert oldalakon, illetve közismert kereskedőknél, vállalkozóknál bonyolítsa. A bankkártya számát pedig minden esetben körültekintően adja meg.

 

A bankkártya elvesztése, eltulajdonítása, jogtalan használata:


A pénzintézet és a kártya tulajdonosa között létezik egy olyan szerződés, mely tartalmazza a teendőket ezekben az esetekben. A kártya birtokosának az észlelést követően haladéktalanul be kell jelenteni, ha elvesztette, ha eltulajdonították tőle, ha megszerezték a PIN-kódját, illetve ha tudomására jutott (pl. banki SMS útján), hogy valaki jogosulatlanul használta. Az ilyenkor szükséges telefonszámot a pénzintézet feltűnteti a honlapján és a hét bármely napján, illetve időszakában kezdeményezheti a kártya letiltását. Célszerű feljegyezni és a kártyától külön tárolni a telefonszámot. Érdemes napi limitet beállítani a kártyához, ezzel csökkenthető a kár mértéke. A bankkártyával kapcsolatos bűncselekmény esetén – a fentieken túl - tegyen bejelentést az illetékes hatóságnál is.


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport