TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Ötven éves a rabszolga felszabadító

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 27. 19:23     


Ötven éves a rabszolga felszabadító
Megnéztem Quentin Tarantino Django elszabadul című filmjét és olyan jó kedvem kerekedett, hogy gondoltam meg is hívom egy italra. De az asszisztensével azt üzente, hogy nem velem fog koccintani a Mester, mert szülinapi partit tart, ugyanis éppen ma, március 27-én 50 éves!

Megnéztem Quentin Tarantino Django elszabadul című filmjét és olyan jó kedvem kerekedett, hogy gondoltam meg is hívom egy italra. De az asszisztensével azt üzente, hogy nem velem fog koccintani a Mester, mert szülinapi partit tart, ugyanis éppen ma, március 27-én 50 éves!


Bizony-bizony a jó öreg Tarantino sem fiatalodik, viszont rendesen öregszik. Ennek az a nagyon nagy előnye, hogy egyre jobb forgatókönyveket ír, és egyre érettebb filmeket rendez. Olyannyira, hogy a Django forgatókönyvéért még Oscar-díjat is kapott.

Én már a Becstelen brygantikat is háromszor néztem meg, de most azt mondom, hogy a Djangot még meg is veszem!

 

A film története pár évvel a polgárború előtt játszódik Amerika déli részén. Egy sajátos módszereket követő profi fejvadász, egy Django nevű rabszolga segítségével nagy sikert ér el és degeszre keresi magát, majd hálából felszabadítja Djangót. Társakként együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét, akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy gyapotültetvényre vezetik őket, melynek tulajdonosa rabszolgáit egymás elleni gladiátorküzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül fondorlatosan bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hű szolgája gyanút fog, és a fejvadászok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés-e a fontosabb számukra.

 

Tarantino ebben a filmben ütősen mutatja be az amerikai történelem egyik legsötétebb foltját, a polgárháború előtti időszak rasszizmusát.

A film főgonosza egy földesúr (Leonardo Di Caprio), aki mellet dolgozik egy inas (Samuel L. Jackson). Ő is csak egy rabszolga, de kivételezett helyzetben van, az úr bizalmát élvezi, ezért úgy kezeli a többi rabszolgát a birtokon, mint az állatokat. Meg kell itt jegyezni, hogy Samuel L. Jackson zseniálisan alakítja a algonoszt, teljesen egyedi karaktert hoz és ő a legnagyobb rasszista az egész filmben.

Django, akit Jamie Foxx játszik, eleinte csendes, sorsába beletörődött rabszolga, akinek a tekintetében azért ott van a tűz és az értelem. Azonban hamar felszökik benne a szabad ember és a történet végére kemény akcióhőssé növi ki magát.

 

A nagy kedvencem azonban Christoph Waltz, osztrák színész, aki már a Becstelen brygantikban letaglózott az alakításával. A Dajango-ban ő játssza a Schultz nevű német fejvadászt, akinek kifogástalan a modora, az öltözéke, az intelligenciája és nem utolsó sorban a humora.

A lassan a feledés homályába vesző Don Johnson és Franco Nero is feltűnik egy kisebb szerep erejéig, és el kell ismerni, remekül alakítják a rájuk osztott szerepet.

 

Persze a tarantinós túlzások most sem hiányoznak, mint például a vastag sugárban ömlő, több hordónyi vér, vagy az, ha valakit hasba lőnek egy colttal akkor az illető simán repül 5 métert helyből fölfelé (ne feledjük, az 1800-as években fegyvereiről van szó). De nem kell hozzá túlságosan fejlett humorérzék, hogy ezen nevessünk, hiszen Tarantino ezért csinálja. Remekül megtalálja az egyensúlyt dráma és humor dolgában, nem beszélve arról, amikor feszültséget kelt, merthogy ő abban is nagymester. Mind emellett gyönyörű képek, élvezetes zene és kacskaringós, de követhető történetvezetés.

 

A film legjobb jelenetei:

 

- ahogy Schultz kocsija tetején imbolyog az óriás méretű zápfog!

- amikor Schultz a film elején odamegy a rabszolgákhoz, és megkéri az egyiküket, hogy egy     pillanatra fogja meg a puskáját.

- amikor a lovas csapat a csuklyán vitatkozik (na, akkor majd’ kiestem a székből!)

- szerep a szerepben: amikor Django azt játssza, hogy ő egy fekete rabszolgatartó

- amikor Schultz a film vége felé ilyet mondd: „Nem tudtam ellenállni a kísértésnek”.

- amikor Tarantino megjelenik a vásznon egy cameo szerepben. Ja és, hogy mi lesz belőle…

 

Jó tanács: a film borzalmas részeinél (van néhány!) csukjuk be a szemünket! De a többit éberen figyelni! Megéri!

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport