TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.03.26.
 Kedd
Ma Irén napja van.
Holnap Emánuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 14. 13:09     


„Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
Legalább tíz éve, hogy utoljára láttam Hobo József Attila estjét. Csak arra emlékszem, hogy rendkívül ütős volt. Míg haza nem értünk, csak az előadásról beszélgettünk, volt benne felkavaró, elgondolkodtató, megrázó és humoros rész is. A mostani, ha lehet, még az előzőt is felülmúlta. Jelentem: magassága nem változott, hobósága sem, szuggesztivitása fokozódott. Hány éves is?

Amikor leülünk beszélgetni, bármennyire készséges és kedves, látszik rajta a fáradtság. Azt mondja éjszaka még írt, befejezett egy monodrámát, alig aludt valamit…

József Attila, Pilinszky, Faludi, Viszockij, Morrison és most már Ady is benne van a repertoárban. Van köztük kiemelt kedvenc?

Mindannyiuktól sokat kaptam. József Attila meghatározó volt az életemben már sok évvel az előtt, hogy színpadra léptem. Ez a harmadik József Attila estem a huszonnégy év alatt. Ne légy ostoba – ez volt az első 1991-ben, 1999-ben volt a Milyen jó lenne nem ütni vissza, és a Nincs bocsánat, ez a harmadik, ami már tíz éve megy.

Mennyi idő kell, hogy ráhangolódjon az előadásra?

Még nem mértem soha. Elmondom az egész előadást egyszer otthon a dolgozószobámban, egyszer előadás előtt az öltözőben. Ez ma is így volt.

Akkor ma már harmadszor mondta végig a több mint egyórás előadást.

Igen, és bár ez a 375-dik előadás volt, és ezt mindig meg kell csinálni, és nem arról van szó, hogy az ember nem tudja, hanem arról, hogy nem szabad a szövegre figyelni. A szövegnek úgy kell jönnie, hogy ne vigyen el energiát.

A közönség szinte tapsolni sem mert, vagy nem akart. Nem akarták megszakítani az előadását, hanem áhítattal hallgatták.

Én nem tudok erre figyelni. Nem csinálok semmit, csak egyszerűen és őszintén próbálok beszélni. Van némi önirónia egy-egy versben, amikor kicsit parodizálom magam, hülyéskedek egy kicsit, mert az is kell… de igazából az a fontos, hogy a dolog magától jöjjön. Történt egy olyan fél évvel ezelőtt, hogy Faludyt játszottam – azelőtt egy évig nem játszottam azt az estet – és fölkészültem, de úgy látszik nem eléggé, mert elhibáztam. Rögtön megjegyezték. Holott játszottam 80 Faludyt, ami hibátlan volt, de mégis ez maradt meg.

Biztosan unja már, hogy a hetven évéről kérdezik, de muszáj megkérdeznem, hogy csinált-e valamiféle számvetést?

Nem. Folyamatosan játszom, írok. Százötven előadást játszom egy évben, ami azt jelenti, hogy mindig van közönségem. Ez folyamatos visszaigazolás.

Hogy lehet bírni fizikailag ezt a százötven előadást?

Úgy, hogy sportolok. Amikor tehetem, minden nap edzek.

Ha most lenne, mondjuk negyven éves, akkor van olyan dolog, amit másként csinálna?

Igen, tanulnék zenét. Megtanulnék gitározni az biztos. Az nagyon hiányzik nekem, hogy a szövegeimhez nem tudom megírni a zenét.

Hatásosabbak lennének a szövegei?

Közelebb lenne egymáshoz a zene és a szöveg. Nagyon sok olyan dalom van, aminek nagyon jó a szövege és nem illik össze a zenével. De mivel én nem tudtam zenét szerezni, ezért nem hibáztathatok másokat. Nekem kellett volna, csak én nem gondoltam, hogy zenész leszek. Eszem ágába nem volt. Harminchárom éves koromban kezdtem el, amikor mások abbahagyják, és csak a saját örömömre csináltam, tehát én nem készültem erre a pályára.

Régebbi interjúiban olvastam, hogy azért írt ilyen kitűnő dalszövegeket, mert hatással voltak Önre a már korábban említett költők, zenészek, dalszövegírók. Van-e ma olyan személy, aki ma hatással van Önre?

Nem ismerek ilyet. A költészet megváltozott teljesen. Faludy Gyurka bácsit, Pilinszky Jánost már nem is ismerik és nem is foglalkoznak vele. Nagy Lászlóról már nem is beszélnek. A mai politikai költők, akik pártokat szolgálnak ki, azok engem nem érdekelnek. Én nyitottan élek és a világ hat rám.

 

Azt mondja, mindig több ötlete van, mint amit meg tud valósítani. Dalszövegekből akart egy összeállítást csinálni – monodráma lett belőle. Sosem tudja, mibe keveredik. Járt a Gulagon, azt is meg akarta írni. Készül egy Csokonai-esttel, és reményei szerint hamarosan kiadják a kétkötetes, nyolcszáz oldalas könyvet, amiben az írásai lesznek.

Szóval Hobó nem lassít, nem pihen, tele van tervekkel - hála az égnek!

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport