TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Mire jó a mobiltelefon?

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 17. 14:56     


Mire jó a mobiltelefon?
A címben szereplő kérdésre most tuti sokan felkapják a fejüket. "Hogyhogy mire? Hát, mobilozni... meg esemest küldeni a havernak, meg képeket csinálni, és feltolni a fészbukra..." De írásunkból kiderül, hogy vannak még egyéb áldott és áldatlan funkciói is a mobilnak.

Szűkebb lakókörzetemben, illetve az ország más területein is van szerencsém hébe-hóba buszjáratokkal közlekedni, mert a vonat drága, megbízhatatlan sokszor (ha tél van, akkor a hó miatt, nyáron meg ugye felpúposodnak azok a hülye sínek.)

Jó ideje már, hogy egy alkalommal a VOLÁN egyik társaságával utaztam, a honnan-hova kérdést ne feszegessük, nincs jelentősége. 

Ezek az ördögi útvonal-tervezők, és ebből kifolyólag az utak építői furmányos módon körforgalmakat is építenek elég sok helyre, egyfajta iránymutatásnak, illetve, talán ki nem mondva, de ettől még így van: forgalomlassításnak. Nagyon okos, pozitív gondolat. 

Ebben a szakmában - mármint az autóbusz vezetésben - mint minden más szakmában, van egy mumus, úgy hívják: ellenőr. Ez a népcsoport, aki csak a munkáját végzi, arra hivatott, hogy meglepetésszerűen, vagy szebb szóval élve, szúrópróbaszerűen felszáll különböző járatokra, és ellenőriz, teljesen meglepő módon. 

Nehogy azt higgyék, hogy csak a sofőrt, vagy csak az utasok utazáshoz szükséges dokumentumait ellenőrzik... frászt. Ezek? Mindent. 

Felszállnak, elindul a bősz ellenőrzőlista nyomtatás a jegykiadó gépen, majd a felszálló ellenőrpáros egyik tagja elindul a gyanútlan utasok felé-közé, és elkezdi a menetokmányaikat (jegy, bérlet, kedvezményt adó igazolás, diákigazolvány, stb...stb..) ellenőrizni. 

Ezzel így, ebben a formában nincs semmi baj, ez így természetes. Az utas nyugodt, mert érvényesek fenn említett okmányai, és a sofőr is nyugodt, mert kitöltötte a gépjármű menetokmányait. Az évszaknak megfelelő komfort van az autóbuszban (télen meleg, nyáron klimatizálás), az automata mindig pontosan bemondja a következő megállót, a gépkocsivezető az előírásoknak megfelelően van felöltözve... stb.... 

Na, de... itt térjünk vissza egy kicsit a címben szereplő kérdéshez: mire jó a mobiltelefon? Hát, például információcserére! 

Az információ érték. Pénzt érő érték. Kinek? Mindenkinek: az utasnak, a sofőrnek. Hogy is van ez? 

Marha egyszerű : a busz elindul A-ból B-be. A sofőr felhívja a hasonló útvonalon közlekedő bajtársait, megtudakolván, hogy a csúnya, gonosz, és még csak nem is a VOLÁN alkalmazásában álló, tehát anyagilag (is) kellőképp motivált ellenőrök vajh merre tartózkodnak? 

E kérdésre 2 lehetséges válasz van: vagy valahol az A és B pont között (ez gyászos időszak sofőrünknek), vagy pedig valahol a C, D... esetleg X útvonalon, ami kiesik emberünk vonzáskörzetéből. 

Ha nem az A és B pont között vannak az ellenőrök, akkor megdől a közgadaságtan gyakorlatilag összes főtörvénye: megmagyarázhatatlan módon a jegyárak drasztikusan lecsökkennek az adott vonalon, igaz, jegyet az utas legfeljebb akkor lát, ha előszedi kissé már viseltes iskolai ellenőrzőjét, leckekönyvét, üzenőfüzetét, nevezzük, aminek akarjuk. 

Persze, ez csak a kiváltságosaknak jár. Egy diáknak fölösleges lenne az amúgy is kedvezőbb árú jegyét még olcsóbbra leszorítani, egy 65 év fölötti amúgy is ingyen utazik... ki marad? A melós. A robotoló. A droid. Az 1, 2 vagy több gyermekes család, ahol a csemeték szemmel láthatóan betöltötték a 6 évet, és innentől, ha csak 50%-ost, de akkor is jegyet kell váltaniuk. Az, akinek bizony számít minden HUF, ami nála maradhat. 

Egy példa: a busz A és B között közlekedik. 2 pont között hála a magyar törvények általam sem értett rendelkezéseinek, 5 km-es körön belül mindegy, ha csak 1 megállót mész is, akkor is 250 Ft-ba kerül az út, ha 5km-t, akkor is. 
Emberünk, mivel tudja, hogy a buszfináncok jó  messze vannak tőle, ezt a 250 Ft-os jegyet 150 Ft-ért adja, de jegy nélkül. Hisz akkor az a hülye gép is regisztrálna, ne má'!…

Mindenki jól jár. Sofőr: " hö, ne legyél hülye ember! Megvan a kávéra, üdítőre való 2 kanyarral!" 
Utas : "na, ez fasza, megcsináltuk okosba... hazafelé a 2-es számú italboltban belefér még egy sör, és az asszony még a pénzt se fogja keresni, hiszen drága a buszjegy." 

Az egyedüli vesztes e játékban a járatot üzemeltető társaság, és Ön, kedves becsületes, bérletét minden hónapban megváltó utastárs. Hiszen az nem lehet, hogy egyetlen társaság is olyan járatot üzemeltessen, ahol naponta max. 10 db jegyeladást regisztrál az a fránya jegyautoamata, holott a busz tömve van utasokkal. Mi következik? Vagy megszüntetik a járatot, vagy jól felemelik a jegyárakat. 
Ez van. 
Számoljunk kicsit (velem született rendellenesség, hogy szeretek utánaszámolni dolgoknak) : 
A fent említett járat pl. fordul egy nap 10-et, ez összesen 20 db utat jelent. Ellenőrök sehol. Sofőrünk minden vonalon elad zsebre 3 db jegyet 250 Ft helyett 150 Ft-ért. Ez összesen 60 db 250 Ft-os EL NEM ADOTT jegyet jelent a Volán-nak, ami ugye a felsőbb matematika szerint is 15.000 Ft elvesztését jelenti
A sofőr markát 60x150 Ft üti, ez pedig 9000 jó magyar Ft. A sofőr havi fizetése, amit kézhez kap, különböző sajtóhírek szerint is 90.000 Ft körül van… Számoljanak utána. Ez csak 1 társaság 1 vonalának 1 napját illusztrálja. 

 

Félre ne értsenek, nem sajnálom én tőlük ezt az "extra" bevételt, de nem rég történt egy eset, ami miatt tollat, ... akarom mondani klaviatúrát ragadtam:

Pár hónapja A-ból utaztunk B-be, amikor is autóbuszunk egy körforgalomhoz ért. Emberünk be is hajtott ahogy illik, de akkor éppen nekünk balra már a körforgalomban tartózkodott egy jármű, ami sofőrünk vesztére, és figyelmetlensége a mobilozás miatt, mivel információt akart szerezni a buszfináncok tartózkodási helyéről, tovább akart menni: egyenesen bele, a mi buszunk oldalába. 
Satufék, idős ember orra betört, gyermekem pici híján kirepült az ölemből... káromkodás, anyázás... és még sofőrünknek állt feljebb! 

Nem számít, hiszen tudjuk, az információ: érték. Bármi áron. 

Hát, erre (is) jó a mobiltelefon...

 

Utazó71

 

(A cikkben szereplő képek illusztrációk)


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport