TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Kenyeret, cirkuszt a népnek!

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 08. 05. 06:12     


Kenyeret, cirkuszt a népnek!
Nincs olyan élőlény, amelyik annyira tud örülni a gazdájának, mint egy kutya. Hihetetlen ujjongással, vidám ugatással, ugrálással, feltétel nélküli szeretettel fogad minden egyes alkalommal.

Nincs olyan élőlény, amelyik annyira tud örülni a gazdájának, mint egy kutya. Hihetetlen ujjongással, vidám ugatással, ugrálással, feltétel nélküli szeretettel fogad minden egyes alkalommal.


3 kutyánk van. Egy puli, és két, menhelyről kihozott örökké vidám, kelekótya keverék, akik testvérek. Mindegyik beoltva, bolhátlanítva, ivartalanítva, frizurájuk megnyírva, kifésülve. Szóval nagyon jóképűek. És jól neveltek is. Na persze vannak helyzetek, amikor nem. Amikor társaságra vágynak, akkor bejönnek a nappaliba és kikövetelik maguknak a simogatást. Olyan is előfordul, hogy a fehér szoknyámon sötét tappancs nyomokat hagynak lelkesedésükben, vagy puszta figyelmetlenségből. De alapjában véve jó fej ebek, szófogadóak.

Egyetlen helyzet van, amikor nem bírunk velük. Ha nagy durranásokat hallanak. Nem tudom hogy ilyenkor mi játszódik le bennük, lehet, hogy farkas múltjukból ered ez az ősi félelem, de zsigerileg rettegnek a dörgéstől, durranástól.  Csak akkor csökken valamelyest a remegésük, ha a folyamatosan simogatjuk, nyugtatgatjuk őket, lehetőleg ölbe véve, mint egy csecsemőt, mindezt természetesen a lakás nappalijában.

 

Néhány héttel ezelőtt nem voltunk itthon, amikor kitört a vihar. Amikor hazaértünk, semmi ugatás, dermedt csend a ház körül. A két „lelenc kutya” bánatosan, csendesen bóklászott a kapuhoz, de sehol a megszokott örömujjongás. És hol a puli? A garázs előtt a térkövön feküdt teljesen mozdulatlanul. Óvatosan, halkan szólítgatva mentem felé, de semmi reakció. Azonnal rémeket láttam: ez a kutya nem élte túl a vihart… Odaguggoltam mellé, megérintettem. Szőre csurom víz volt, és ernyedten feküdt a vizes kövön. Megsimogattam. Ekkor erőtlenül megemelte a fejét, de vissza is ejtette azzal a lendülettel. Ölbe vettem, bevittem a szobába, letettem a szőnyegre, és tovább simogattam. Szép lassan megelevenedett, felállt, és néhány bizonytalan farkcsóválással és egy erőtlen kéznyalással jelezte, hogy még mindig szeret. Egy fél óra múlva ugyanolyan volt, mint máskor. Másnap megtudtam, egyszerűen csak sokkot kapott a dörgés-villámlástól.

 

Több ehhez hasonló, szomorú történetem van a kutyáimmal, amikor a dörgés kikészítette őket, de nem akarom untatni a kedves olvasót. És nem akarom sokkolni sem a másoktól hallott olyan történetekkel, amikor a kertes házak kerítésén bedobnak egy petárdát poénból, mert olyan jópofa, hogy a kutya halálra rémül tőle, aztán szegényről másnap kiderül, hogy megsüketült, megvakult, valamint sosem lesz már ép lelkű családi kedvenc. Vagy azzal sem akarom az olvasót untatni, hogy minden egyes szilveszterkor és augusztus 20-án kutyák százai szöknek el félelmükben.


Egy szó, mint száz: utálom a tűzijátékot.


És manapság már minden esküvőn, minden születésnapon is lődözik a színes szikrákat az ég felé hatalmas robajjal. Nem vagyok én ünneprontó, szeretem a látványos, szemet (és fület) gyönyörködtető, szórakoztató műsorokat, de mért jó az, ha valami annyira hangos, mint a tűzijáték? Ki szereti, ha a dobhártyáját szaggatja ez a rettenetes durrogás? Mért nem lehet helyette egy látványos, zenés lézershowt vetíteni az égboltra?

 

Tudom, tudom, persze. A tébolyult Néró szállóigéje: kenyeret, cirkuszt a népnek!

 

Augusztusban ismét új kenyér ünnepe, nemzeti színű szalaggal átkötve, és az elmaradhatatlan tűzijátékkal megspékelve.

A kenyérrel semmi bajom. A nemzeti színű szalaggal sem. De a tűzijátékot továbbra is utálom.

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport