TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Karácsonyi idétlenkedéseink

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 12. 26. 10:57     


Karácsonyi idétlenkedéseink
Hogy mit szeretek a karácsonyban legjobban? A sok év alatt kialakult szertartásokat, ahogyan készülődünk az ünnepre. Leginkább a karácsonyfa feldíszítésének menetét.

Hogy mit szeretek a karácsonyban? A sok év alatt kialakult szertartásokat, ahogyan készülődünk az ünnepre. Leginkább a karácsonyfa feldíszítésének menetét.


Ez úgy kezdődik, hogy a férjem kimegy a teraszra, és először szemrevételezi a fenyőfát. Majd bejön és közli, hogy nem könnyű eset, sokat kell faragni, hogy beleférjen a tartóba. Ezért először is meg kell innia egy sört, hogy a munka könnyebben menjen. Megissza a sörét, ez után kicammog a faházba, ahol bőszen keresni kezdi a fűrészt, metszőollót, baltát. Majd bejön, hogy egyiket sem találja. A kezébe adom a szerszámokat, ekkor újból szemrevételezi a fát, megszámolja hány ágat kell levágnia, összeméri a fenyőfa tartó átmérőjét a fa törzsével. Majd gyorsan bejön, iszik még egy sört, hogy jobban menjen a munka. Ezt követően nekiveselkedik a különböző félelmetes szerszámokkal, hogy a fát beleszabja a tartóba. Öt perc elteltével bejön és kér egy sebtapaszt, mert megvágta az ujját, de hősiesen folytatja a farigcsálást. Újabb öt perc múlva újabb sebtapaszt kér a másik ujjára.


Én mindeközben a konyhában sürgölődök, főzöm sütöm a karácsonyi vacsorát. A gyerekek olykor segédkeznek, krumplit hámoznak, mosogatnak, kiviszik a szemetet vagy csak egyszerűen láb alatt vannak.


Majd elkövetkezik a várva várt pillanat: apa behozza fát a teraszról, és a helyére állítja. Az én feladatom az égősor felrakása és ez így rögzült a sok év alatt, mert amikor kicsik voltak a gyerekek, elektromos dologhoz nem nyúlhattak. Amikor már tökéletesnek látszik a fa kivilágítása, kezdetét veszi a díszítés, amit a gyerekek az apjukkal együtt követnek el a fa ellen. Régebben a szaloncukrok felakasztása volt az első műveletsor, de ez elsikkadt, mostanában inkább a fa alá teszünk egy tállal.


Én mindeközben továbbra is a konyhában gőzölöm magam, és égetek oda, sózok el ezt-azt. Közben hallom a vidám civódásokat az étkezőből: hülye vagy, két pirosat ne tegyél már egymás mellé, kicsit menj már hátrébb, nézd meg, hova milyen szín hiányzik! Jaj, könyörgöm, azt a csüngő rémséget ne tegyük már fel! Tudod mit? Az lesz a karácsonyi ajándékod tőlem, hogy ha végeztünk, leveheted! Na ne! A kis fa díszeket nem akarjátok feltenni? Inkább azokat tegyük fel és a horgolt angyalkákat ne! Én felteszem a horgolt angyalkákat is! Ezt a piszok nehéz fából készült szívet ne, mert összedől a fa! De, mert azt az osztályfőnökömtől kaptam negyedikben…. És így tovább, mindenki mondja a magáét, közben szólnak a karácsonyi dalok cédéről. Persze az sem sima ügy, mert egyikük klasszikus karácsonyi dalokat akar hallgatni, a másikuk popverziót, harmadikuk ragaszkodik a hevimetál változathoz.


Amikor a fa felöltözött, körbeálljuk, és a mennyből az angyal eléneklése helyett megállapítjuk, hogy majdnem minden dísz a helyén van, csak az a kettő ott bal oldalt nem, valamint a csúcsdíszt apa ferdén rakta fel.


Apa közli, hogy ki kell kötni a fát, mert felborulhat, elcsoszog, hozza a kalapácsot, szöget, spárgát. Majd minden falba bever egy szöget, és minden szöghöz, kiköti a fát. A biztonság kedvéért még a könyvespolchoz is kiköti. Ez után úgy néz ki a fa környéke, mintha vastag pókhálók szőnék be. Ekkor jövök én, és leveszek a spárgából kettőt, mert szerintem tök fölösleges négy irányba kikötni a fát, amikor teljesen stabilan áll. Da apa ebbe nem egyezik bele, és egy spárgát visszaköt, mert csak így stabil a fa. Ebben maradunk. Okos enged, szamár szenved.


És ez így megy minden évben, szinte szóról szóra… a mi családunkban ezek a szertartások adják meg a karácsony meghittségét, szeretetteliségét. Minden évben nagyokat nevetünk a fa díszítése közben, és minden évben megállapítjuk, hogy az idei fánk szebb lett, mint a tavalyi.

 

Apropó: vajon egy karácsonyfa szépsége meddig fokozható?

 

Juhász Bori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport