TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Iskolaköpeny kontra gyerekek

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 26. 15:36     


Iskolaköpeny kontra gyerekek
A téma kapcsán nosztalgiahullám söpört végig a szerkesztőség tagjain, könnyes szemmel emlékeztünk meg az egykori csodálatos köpenyeinkről.

Jelenleg ugyan nincs napirenden az iskolaköpeny bevezetése, de valamikor a tanév elején röppent fel a hír, hogy egy interjúban Hoffmann Rózsa azt nyilatkozta, hogy ő formaruha párti és az iskolaköpeny nagyon sok előnnyel jár. A közvélemény-kutatás is szóba került, bár sejtjük, hogy pusztán figyelemelterelésről van a szó, hogy a jelenlegi oktatáspolitikai cunami közepette legyen min rágódni az érintetteknek.


A téma kapcsán nosztalgiahullám söpört végig a szerkesztőség tagjain, könnyes szemmel emlékeztünk meg az egykori csodálatos köpenyeinkről.
Ki ne emlékezne a nyolcvanas években arra a bizonyos sötétkék nejlonköpenyre, amelybe a tikkasztó késő őszi és nyár eleji napokon remek módon bele lehetett izzadni. Ha lehetett, a fél osztály otthon hagyta, vagy esetleg a táskája mélyén rejtegette inkább vállalva a büntetést. Mondjuk nekünk egyedi köpenyünk volt, egyikünknek világoskék „boltos néni fazonú „elől két hatalmas zsebbel (amibe még a tízórai, egy-két Moncsicsi is belefért), másikunknak elől gombos, elefántfül-galléros, oldalzsebes.
Emlékeinkből felocsúdva azonnal tudtuk mit kell tennünk! Ha ne adj’ isten mégis bevezetnék a köpenyt, akkor a mi iskolánk legalább a közvélemény-kutatásban legyen az első helyen! Azonnal megragadtuk a palatáblát, irónt, diktafont, ájfont, és megkérdeztünk néhány gyereket:


Hallottál-e már az iskolaköpenyről? Örülnél-e, ha minden nap egyenruhában, egyenköpenyben kellene járnod az iskolába?


Az eredmény igazán figyelemre méltó. A gyerekek 80 %-a nem tudta, mi lehet az iskolaköpeny. Néhányan sejtettek valami, mert épp elég amerikai vagy angol ifjúsági filmet néztek már meg ahhoz, hogy legyen valami fogalmuk róla. Lásd: Harry Potter, Tuti gimi…
Dóri adta a legbölcsebb választ: A nagymamám már mesélt az iskolaköpenyről. Ő azt mondta, „azért jó, ha lenne, mert akkor eltakarná sok gyerek szegényes ruháját, nem látszana az, hogy mit hord alatta, hogy például nincs márkás ruhája. Mondjuk, a nagyi szerint nem abból a régifajta anyagból kellene gyártani a köpenyt, hanem valamilyen pamutból vagy szövetből.”


Fannika ezt válaszolta: „ Először nem tudtam, mit jelent az iskolaköpeny, de azt gondolom, hogy egy olyan ruha, amit talán ráveszünk a saját ruhánkra. Én nem örülnék neki, mert akkor nem tudnánk kifejezni az egyéniségünket.”


Nikoletta szerint: „Az lenne jó az iskolaköpenyben, hogy nem piszkoljuk össze az alatta lévő ruhát, csak beleizzadunk. Nem lenne jó, mert nem lehetne megkülönböztetni a gyerekeket. „


Gréta: „Nem szeretnék köpenyt viselni, mert jobban szeretek a saját ruhámban mutatkozni.”


Néhány fiú viszont örülne az egyenruha viselésének, ha mondjuk ő tervezné meg a saját köpenyét., s az nem lenne semmiféleképpen ciki. Jó ötlet! Tervezzünk iskolaköpenyt! Erre a lányok is felbátorodtak: születtek lecipzározható ujjú, szivecskés habos-babos maxi ruhák, galléros babarózsaszín tunikák, csőnadrágos szettek, Icurka picurkás együttesek. A srácok kreativitása is lenyűgözött bennünket: kezeslábas overálok, Peonza bajnok feliratú felsők, focista mezek, DCM-es, és Monster-es egyenruhák. Ők ilyen formaruhát szívesen hordanának.
Mert ez ma a vagány, ez a menő. Gondolataikat azonnal papírra is vetették, rajz formájában.


Talán a nyolcvanas években sem került volna a kicsit büdi nejlon köpeny a táska aljára, ha LGT-s, Sandokános, Moder Talking-os , AC/DC-s, Tetrisz játékos képek virítottak volna rajtuk. No persze amit a gyártók nem tettek rá, rárajzoltuk mi magunk. Golyóstollal.


(E-M-A)


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport