TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Hatékony segítség nyelvvizsgához

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 24. 09:48     


Hatékony segítség nyelvvizsgához
Immáron 16. alkalommal szervezte meg a Tiszavasvári Középiskola Váci Mihály Gimnázium Tagintézmény elhivatott szakmai stábja az igen népszerű hagyományőrző német nyelvi táborát.

A Váci Mihály Gimnázium német nyelvtanárai, Aranyosiné Kovács Mária és Nagy Tünde szakmai irányításával és több intézményi oktató aktív közreműködésével sikerült idén is organizálni a nyári intenzív német nyelvi tanulást.

 

Idén 25 érdeklődő tanuló vett részt a táborban, amely a tavalyi pozitív tapasztalatok után újból a Tiszalöki Ifjúsági Ház és Panzió vendéglátásában szerveződött. A hosszú évek következetes munkájával és szakmai – módszertani igényességgel összeállított nyelvi tábor a szűkebb lokalitásból mára regionális, sőt országos jelentőségűvé nőtte ki magát.

A tanulók többségében a Váci Mihály Gimnázium Tagintézményből érkeztek, de Fehérgyarmatról, Mátészalkáról, Nyíregyházáról, Nyírmadáról, Szorgalmatosról, Tiszadadáról, Tiszalökről, Tiszamogyorósról, Tiszalökről, Tiszavasváriból is jöttek lelkes, német nyelvi ismereteiket bővíteni kívánó diákok a középiskolás korosztályból.

Jómagam egykori nyelvi táborozóként, a gimnázium öregdiákjaként idén is felkerestem az aktuális csoportot, akik nagyfokú nyitottsággal osztották meg velem pozitív tapasztalataikat és élményeiket. Aranyosiné tanárnő megfogalmazása szerint szakmai szempontból az idei alkalom volt a legösszetettebb és talán a legnehezebb is a német nyelvi táborok tizenhat éve során.

Az intenzív képzés első napján szokásos szintfelmérő megírása szolgált alapjául a differenciált csoportok szerinti nyelvoktatásnak, a leghatékonyabb nyelvtanulási módszerek, szituációs elméleti és gyakorlati feladatok megoldásának. A szintfelmérő két struktúrában, közép- és felsőfokon is ÖSD - típusú német feladatsorokból tevődött össze, s kellő hatékonysággal valósította meg a különböző csoportokba való sorolás szempontjait – figyelembe véve a tanulók német nyelvi tudását. A lelkes diákok hosszú napokon keresztül, példás hozzáállással és igen nagy fogékonysággal, kitartással eredményesen teljesítették a különböző szintű és típusú szóbeli és írásbeli német nyelvi feladatokat. Mindeközben rengeteget tanultak, gyarapodott a lexikális tudásuk, jelentősen bővült az aktív nyelvi szókincsük és problémamegoldó – szituációs képességük, amely a nyelvi tábor egyik legfontosabb célkitűzései közé tartozik – fogalmazott Aranyosiné Kovács Mária.

A nyári tábor óriási lehetőség volt a tanulók számára, hiszen ORIGÓ, TELC és ÖSD típusú próbanyelvvizsgák sorozatát végezhették el ezen időszakban. A próbavizsgák lebonyolítását és értékelését Aranyiné Nyitrai Anita és Gönczi Bernadett gimnáziumi tanárnők segítették idén, továbbá Papp Ágnes, az ORIGÓ nyelvvizsgaközpont megbízottja szakmai segítségével emelte az esemény színvonalát és sokoldalúságát. A felsőfokú ORIGÓ próbadolgozatokat Papp Ágnes egyenesen a budapesti ORIGÓ központnak továbbította, s a tanévkezdésre vissza is kapják az érintettek kijavítva. Lehet ennél hatékonyabb segítség, amely reális képet ad a tanulók tudásáról?


A próbavizsgáztatók szigorúak voltak az eredmények ismertetésekor, ugyanis ezt kérték a tábor vezetői – de egyenletes, jó színvonalú és sikeres teljesítményeket produkáltak a gyerekek. Aranyosiné tanárnő hozzátette, hogy módszertani szempontból valamennyi szinten nagy kihívást jelentett például a TELC típusú vizsga. A táborozók közül 9 fő már rendelkezik valamilyen nyelvvizsgarésszel, s a tíz nap eredménye, a képzés komplexitása és a több típusban is sikeresen teljesített próbanyelvvizsgák elmondásuk szerint arra ösztönzik őket, hogy hamarosan éles szituációban is nyelvvizsgázzanak. A résztvevők közül volt, aki már harmadik éve rendszeres látogatója a tábornak, de többen első alkalommal tapasztalták meg a nyári intenzív német nyelvi tanulás hasznosságát. A folyamatos vizsgaszituációk hatására közép – és felsőfokon is óriási tapasztalatokat szereztek a diákok, s a magas százalékokban mérhető eredményeket egyértelmű sikerként, további ösztönző erőként élték meg.

Kiss Marcell, a gimnázium tanulója arról nyilatkozott, hogy először vesz részt a táborban, de igen hasznosnak találta az itt eltöltött napokat, s a hat sikeres próbanyelvvizsga megoldása mindenképpen megerősíti azt a szándékát, hogy a következő évben éles versenyben is magabiztosan teljesítse a középfokú nyelvvizsga követelményeit. Augusztus 8-án a táborozók ajándékkal és kedves műsorral köszöntötték Nagyné Katona Ildikó tanárnőt születésnapja alkalmából, aki idén egyedüliként orosz nyelvi személyes felkészítésen vett részt - építve ezzel nyelvi tudását.

A tábor valamennyi résztvevője igen elégedetten nyilatkozott a Tiszalöki Ifjúsági Ház és Panzió szolgáltatásai kapcsán: nagy élmény volt számunkra hűsölni az úszómedencében, a szellemi munka levezetéseként pedig egy jót edzeni a konditeremben, s a hölgyek körében a népszerű zumba is rendelkezésre állt. Tiszalök város csodás természeti értékeinek a közelsége, azok megtekintése is elérhetővé vált a Tisza sajátos vonzáskörében, s ebben az évben is aktív részesei lehettek a városnap változatos programjainak.

Az idei német nyelvi tábor programjainak megvalósítását is nagyban segítették a támogatók felajánlásai: a Gimnazistákért Alapítvány, az SZMK, az Idegen nyelvi Munkaközösség, Tiszavasvári Városért Közalapítvány, a Sarki Delikátesz felajánlása, a Nemzeti Tankönyvkiadó, az Akadémiai Kiadó, a STABILO, a budapesti Goethe Intézet és a Klett Kiadó, a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár felajánlásai.

Azt gondolom, hogy a nyelvtanulás iránti komoly szándék, az innovatív és sokoldalú pedagógiai - módszertani kultúra, a szakmai igényesség és a megszerzett tudás megfelelő alkalmazása egyaránt jellemző volt a német nyelvi tábor idei alkalmára is. A mai világban nagyon fontos a célirányos közösségek szervezése, az egyéni nyelvelsajátítás mellett a páros illetve csoportos tanulás. A német nyelv tanulása és megfelelő alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy a fiatal munkavállalók versenyképessége javuljon mind a hazai, mind pedig a nemzetközi munkaerőpiacon. Kívánom, hogy még nagyon sokáig hasonló lendülettel és célirányosan folytatódjon ez a munka!


Körei László
volt gimnazista, egykori táborozó


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport