TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Győzött a gyógyvíz!

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 21. 12:23     


Győzött a gyógyvíz!
A Kabay-módszer után immár városunk gyógyvize is megyei érték

A 2012. évi XXX. törvény, az ún. hungarikum-törvény egész Európában egyedülállónak számít, az országgyűlés egyhangúlag fogadta el, s erejénél és szándékainál fogva számos lehetőséget biztosít hazánk értékőrző szemléletű egyénei, közösségei, települései, cégei számára, hogy értékeiket elindítsák az ún. hungarikum-piramison a települési, majd innen a megyei, tovább a kiemelt nemzeti érték rang, végül a hungarikum cím elnyeréséért. Nem minden helyi érték jut fel a hungarikum piramis csúcsára, s nyeri el hungarikum törvényi védjegyet, viszont az alsóbb szintekre történő besorolás is nagy érdem, hisz figyelmet, ismertséget ad, akár turisztikai vonzerőt jelenthet az értéket őrzők számára.


A hungarikum törvény szerint a hungarikum: ”…megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Tiszavasvári városa az egyetlen olyan település jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami azzal dicsekedhet, hogy már 2 komoly helyi értéke is bekerült a hungarikum-piramis térségi alapszintjére, s törvényi erő által megyei értékké lett nyilvánítva. Mindkét érték a 2014-es évben került be a Megyei Értéktárba. Bizonyára sokan értesültek már róla, hogy 2014 májusában a Kabay-módszer vált megyei értékké, mely cím a legmodernebb méltatás erejével élve állít emléket városunk zseniális kutatójának, a morfingyártás magyar atyjának, Kabay Jánosnak.

 

A Kabay-módszer sikerén felbuzdulva az ötletgazda és a pályázati anyagot összeállító szakember (e cikk írója) tavaly novemberben elkészítették és a Volosinóczki Béla- Sotkó Gyula által vezetett, s a Szentmihály Gyógyfürdőt immár 3. éve üzemeltető és megújító Tiszavasvári Strandfürdő Kft. nevében benyújtották a megyéhez a helyi, magas minőségű gyógyvíz pályázati anyagát. Ez az anyag decemberben pozitív elbírálást nyert, ezáltal az immár 14 értéket számláló Megyei Értéktár 2 értékének büszke gazdája lett Tiszavasvári, kisugározva az egész magyarság felé, hogy a keleti-régió eldugott szegleteiben is komoly természeti, szellemi és kulturális kincsek rejlenek.

 

A víz fő jellemzője: alkáli- hidrogén- karbonátos hévíz. A víz egyéb jellemzője: fluoridion, jodid-és bromid tartalom, metabórsav, metakovasav. 1175 m mélyről feltörő 65 °C-os gyógyvize igen jó hatással van a mozgásszervi, reumatikus és nőgyógyászati, valamint bőrgyógyászati betegségekre. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő, értágító és anyagcsere javító hatásokkal is bír, és urológiai problémákban és ízületi gyulladásban szenvedőknek is komoly gyógyír, segíti a sebgyógyulást és megakadályozza, hogy a koleszterin lerakódjon az érfalakon, javítja a szív-és keringési panaszokat is. Tapasztalatok szerint számos komoly egészségügyi problémára, fájdalomra kínál enyhülést és kiválóan felüdít.

A témáról részletesebben a www.vasvaristrand.hu oldalon olvashatnak.

Kocsi Erika


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport