TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Gondolatok a nőnapról - nőnap után

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 22. 17:02     


Gondolatok a nőnapról - nőnap után
"...március 8-án szinte minden férfitársam kedveskedni és bizonyítani akar, aztán hirtelen március 9-e lesz, sokaknál elmúlik a varázs és jönnek a „mit főztél már megint” típusú, meglehetősen materialista igényű kérdések..."

Gondolatok a nőnapról - nőnap után. A nemzetközi nőnap egyfajta önálló szimbolikává vált minden év március 8-án. Sokan nem tudják, hogy eredetét tekintve a nőnap munkásmozgalmi kötődésű, s a tettre kész hölgyek  munkavállalásának és egyenjogúságának kontextusában fogant.


1857. március 8-án ugyanis New York környékén hatalmas demonstrációt szerveztek  hölgyek, s egyértelmű elvárásokat, követeléseket fogalmaztak meg a tisztességes és méltó társadalmi  pozícióik férfitársaikkal azonos elérése érdekében: emberibb munkafeltételek, növekvő esélyek, azonos mérce az élet valamennyi szegmensében. Úgy vélem, hogy a legtöbb országban ma már eljutottunk a tüntetésektől a virágcsokorig ezen a jeles napon, de még nagyon sok a teendő az esélyek valódi kiegyenlítéséhez, s az igazi megbecsüléshez és elismeréshez vezető úton. Számomra a nők óriási erejéről árulkodik az a tény, hogy döntően önmaguk küzdelmének eredményeképp teljesednek ki igen fontos társadalmi szerepekben: nők, édesanyák, feleségek, társak és aktív munkavállalók is egy személyben.

 

A női nem nagy tisztelőjeként úgy vélem, hogy nekünk, férfiaknak nem szabad az önzés és az „oldalborda-jelenség” szempontjából közelednünk a hölgyek felé. Évek óta látok egy sajátos, nehezen leírható kvázi szokványos jelenséget: március 8-án szinte minden férfitársam kedveskedni és bizonyítani akar, aztán hirtelen március 9-e lesz, sokaknál elmúlik a varázs és jönnek a „mit főztél már megint” típusú, meglehetősen materialista igényű kérdések. Azt gondolom, hogy nőnaptól nőnapig tudnunk kell nem pusztán szavakkal, gesztusokkal, hanem igazán tartalmas és kölcsönösségen alapuló életvitellel köszönetet mondani a hölgyeknek azért a rengeteg törődésért, gondviselésért, amellyel megajándékoznak minket, férfiakat. De természetesen megfelelő módon szükséges egymás hibáit is tolerálni, s közös megoldásokat keresve megfelelő kompromisszumokat is kötni. Az élet erről is szól, s tisztában vagyunk vele, hogy nem mindig tündökölhet rózsaszínben a világ körülöttünk. Mit is kívánhatna a hölgyek számára azonban a férfi, mint azt, hogy szívüket „nőnaptól nőnapig” töltse be a boldog élet teljessége.

 

„A nő az élet forrása, a férfi örök hitvallása. A nő sok minden, ami ki nem mondható, csak a szívdobogásban hallható”… Köszöntöm hát őket, s köszönöm őket!

 

Körei László 

                    


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport