TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Gasztroturizmus - Debrecen

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 08. 21:54     


Gasztroturizmus - Debrecen
Ha a Debrecenbe érkező idegen végig sétál az egykori Piac utcán, szinte lépésenként csábítják a jóféle illatok egy-egy falatnyi kóstolóra. Az elsőnél még keményen ellenáll, a másodiknál már fontolgat, ám a harmadiknál feltétlenül elbukik.

Az egyik serpenyőben kolbász sistereg, a másikban oldalas és lacipecsenye pirul, a harmadikban meg vékony szálú savanyú káposzta köt házasságot az apróra vágott sertésdagadóval. A debreceni hentesek ugyanis nemcsak a feldolgozás, hanem a csábítás művészei is. És aki betért egy arasznyi sült kolbászra vagy tenyérnyi lacipecsenyére, alig távozik csomag nélkül.

Akik azt állítják, hogy ez a bolt párját ritkítja messze földön, aligha tévednek. A hentesmesterség ősi hagyományokon alapszik Debrecenben. De hát csoda-e, hogy éppen itt lett oly híressé a húsipar? Egyáltalán nem. A hortobágyi puszta tízezerszámra nevelte a szürke magyar szarvasmarhát, a bánki, fancsikai, paci erdőspusztákon meg vígan makkoltak a mangalica sertések. A zamatos húshoz már csak jóféle fűszer kellett s a nagy forgalmú kereskedővárosban az is bőven akadt.

S mert nagy volt a konkurrencia, mindig újat kellett hozni a vevő megtartásához. Erdélyi, felvidéki vándorlegények hozták valaha a recepteket s ezek titka apáról fiúra szállt. Voltak persze kivételek is. Mint például Erdei Lajos akinek az egész rokonságában hetedíziglen sem akad hentesmester, mégis fogalommá lett a neve a szakmában. Néhány éve még ott volt a Finom Falatok üzletajtaján egy kis tábla, miszerint az itteni ínyencségek az ő receptjei szerint készültek.

A Hajdú-Bihar megyei Vendéglátó Vállalat és a Húsipar közösen üzemelteti a gyerekek által egyszerűen csak „jószagúnak" nevezett boltot és külön üzemben készíti az idekerülő húskészítményeket. Mintegy 10-15 féle szalonna és felvágott csak itt kapható az országban. Különleges eljárással készül például a „kassai szalonna", amelynek különös zamatát a borsos vér és a kétszeri füstölés adja. A tejben áztatott sült szalonna nemcsak ízével üt el a többitől, a tejtől olyan rózsás piros színt kap, amelyet festeni is alig lehet. A pácolt füstölt libamell s még néhány különlegesség szintén Erdei-recept szerint készül, de a bolt konyhájában.

S hogy a boltnak milyen híre van? A Csehszlovákiából és Romániából érkező kirándulóbuszok vezetői már térképükön is bejelölték a Vörös Hadsereg útja 69. sz. házat.

A város nemcsak páratlan ízű húskészítményeiről híres, hiszen még a nóta (népdal?) szerint is: „Debrecenbe kéne menni, pulykakakast kéne venni". E nagy testű „házi madarunkat" talán sehol sem készítik olyan ízletesen és változatosan, mint a debreceni Gambrinus étteremben. Az étlapon egyszerre 4-5 féle főképpen pulykamellből készült étel neve olvasható, a legújabbat, a göngyölt pulykamellet az teszi debrecenivé, hogy tölteléke a
tojás és a fűszerek mellett a világhírű debreceni páros kolbász egy darabkáját rejtegeti. Ez utóbbi készítése még szigorúan „házi titok", hiszen Németh Attila üzletigazgató és Gáll Sándor főszakács csak a közelmúltban nyújtotta be újításként.

A pulykaételek egyébként egyre népszerűbbek Debrecenben. A Gambrinusban készül tavasziasan, párizsi módra, egyszerűen rántva vagy sajttal töltve. És készül persze flambírozva is. A látványkonyha ugyanis az étterem érdekességei közé tartozik, megfogadták tehát egyik jónevű gasztronómusunk tanácsát, aki egyszer azt mondta: „A konyhából és az asztal mellől el kell korbácsolni az "unalom ördögét."
A Gambrinus népszerűségére mi sem jellemzőbb, hogy főétkezési időben még hétköznapokon is csak asztalfoglalás árán lehet megkóstolni a szakácsok főztjét, vasárnapokra pedig hetekkel előtte kell helyet
foglaltatni. Flambírozott ételekből négy-öt féle olvasható állandóan az étlapon (köztük a pulykamell is) s ezek is egyre népszerűbbek nemcsak a törzsközönség, hanem az alkalmi vendégek körében is. Az üzlet a sör feltalálójaként tisztelt brabanti hercegről (Jan Gambrinusról) kapta nevét.

 

Munkácsi Mihály

Forrás: Magyar konyha 


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport