TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Gálvölgyi, Benedek a VIDORON

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.03.26.
 Kedd
Ma Irén napja van.
Holnap Emánuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 09. 16:03     


Gálvölgyi, Benedek a VIDORON
Gálvölgyi János és Benedek Miklós játssza a főszerepet a Napsugár fiúk című darabban a Madách színházban. A nyíregyházi közönség a VIDOR Fesztiválon láthatta a Neil Simon darabot.

A Napsugár fiúk két főszereplőjével a VIDOR Fesztiválon az előadás előtt sikerül beszélgetnem. Nézem és hallgatom a két nagy színészikont, kíváncsian figyelem, hogy mennyire illik rájuk a szerep. Gálvölgyi János nyitott, folyamatosan nevet, viccelődik, ugrat, pezseg. Benedek Miklós zárkózottabb, szemlélődő, kimért, megfontolt, a válaszait ki kell várni.


Szerepeik szerint Villie Clark az örökké morgó, piszkálódó, egoista vén medve, akinek reggeltől estig jár a szája, de csak azért, hogy másokat szekáljon. Mindezt persze nagyon jópofán és szerethetően teszi. Alfred Lewis szűkszavú, kimért és vonalas, aki negyven éve ugyanúgy néz ki, és megfejthetetlen türelemmel viseli Willie piszkálódásait. Szirtes Tamás rendező ennél találóbban ki sem oszthatta volna a két szerepet. Két teljesen különböző karakter, akik remekül kiegészítik egymást a színpadon.

A Móricz Zsigmond Színház színésztársalgójának teraszán kávézunk, nagy a nyüzsgés az amúgy sem unalmas teraszon, aki arra jár, tiszteletteljesen köszönti őket, időnként odaugrik valaki egy kézszorításra, egy közös fotóra. Olykor megszólal az ügyelő hangja a hangszóróból, akkor mindenki elcsendesedik, figyel, majd folytatódik a zsibongás.

 

-          Több éve szerepel Nyíregyházán, a VIDOR Fesztiválon. Az előtt is járt már itt? - kérdezem először Gálvölgyi Jánost.

-          Én mindig a VIDOR Fesztiválon vagyok itt sok év óta. Voltunk például a Jövőre veled ugyanitt-tel, a Furcsa párral, voltam itt egy Csehov három egyfelvonásossal talán négy éve.

-          A Furcsa párban melyik szerep van közelebb Önhöz: Oscar, vagy Felix?

-          Amelyiket aznap este játszom, az van hozzám közel. Főleg szövegben kell nagyon közel lenni – kacag. Egyébként Félix szerepét szerettem jobban, vagyis az volt a komplikáltabb. De hát elkövettük Tiborral (Szervét Tibor) azt az őrültséget, hogy cseréljük meg a két szerepet. Játszotta másik színházban két kollégánk ezt a két szerepet, ők is tervezték, hogy megcserélik, de örültek, hogy premierig eljutottak. És akkor a Szervét azt mondta, hogy mi mutassuk meg nekik! És megmutattuk – nevet jóízűen – ami egyébként egy teljes elmebaj, pláne, hogy nem játsszuk olyan gyakran.

-          Ilyenkor a szöveggel nem zavarodnak össze? Nem rossz, hogy tudják egymás szerepét?

-          Az előadás előtt fél öttől ülünk és szövegezünk, mint ahogy most Miklóssal is. Azt le kell teljesen blokkolni, hogy tudom a másik szerepét is, ki kell zárni magamból, másképp nem megy. A Furcsa párt próbálni volt nagyon nehéz, mert az első próbán figyeltük egymás szövegét, de aztán rájöttünk, hogy nem lehet kettéhasadni, és onnantól már csak a saját szerepünkkel foglalkoztunk. Ugyanakkor ott volt a koreográfia, mert mind a két szereplőnek ugyanúgy kell mozogni, tehát azt külön meg kellett tanulni. Szöveget nem tévesztettünk, de mozgásnál volt, hogy két-három lépéssel arrább löktük a másikat – kacag – és mondtuk, hogy ma nem az vagy, hanem amaz!

-          A Napsugár fiúkkal nincs ilyen elképzelés, hogy megcserélik a két szerepet? Vagy az nagyon meredek lenne?

-          Nem, az nagyon Benedek lenne – mondja Gálvölgyi, körülöttünk harsány nevetés hangzik fel. Számomra most derül ki, hogy a teraszon többen hallják az interjút és remekül szórakoznak. - Nem, nem hiszem. Ez nem lenne jó, mert két nagyon különböző karakterről van szó, ugye Miklós?

Benedek Miklós eddig csendben figyelt minket, most kicsit meg is lepődik, amiért megszólítják, látszik kizökkent a gondolataiból.

-          Igen én is azt hiszem – fűzi hozzá

Gálvölgyi

-          Szóval, ahogy ő bejön Alfred Lewisként, ahhoz a Benedeknek kell bejönnie. Más alkat. Vannak azért alkati megkötöttségek ebben a darabban.

-          Ön egyébként el tudná játszani Alfred Lewis szerepét?

-          Mindketten el tudnánk játszani a másikat is, attól függ, hogy a rendező kire mit oszt. De ehhez egy jó rendező kell, aki meglátja, hogy nem én vagyok Alfred Lewis, hanem Benedek Miklós – ismét nevetés.

Benedek

-          Akár a telefonkönyvet is el lehet játszani, de bizonyos szerepeknél fölmerülnek ezek a kérdések, hogy meg lehet cserélni. Csak amikor egyet lepróbálunk, akkor már utána nehéz… ragaszkodni kezdünk a szerephez… - érdekes, amikor Benedek Miklós beszél, akkor a közönség érdeklődve hallgat.

Gálvölgyi:

-          Igen, amikor már megszülte az ember a gyerekét, nem szívesen adja oda másnak – általános nevetés.

-          Van-e kedvenc rendezőjük, akivel a legszívesebben dolgoznak együtt?

Gálvölgyi:

-          Nekem ez most fura kérdés, mert nem kapok érte pénzt – általános kacagás a háttérben – Szirtes Tamással ez most a 17. közös munkánk, és nagyon tud hiányozni, amikor nem vele dolgozom. Nagyon megszoktam, gondolom ő is megszokta az én hülyeségeimet, én is az ő módszerét. Miklós is rendez, úgyhogy ő jól látja a másik oldalát is dolognak. Én holnap kezdem el ezt a másik oldalt egy Camoletti vígjátékkal a Játékszínben. Épp azon szomorkodtam, hogy most hazaérünk hajnal 3-ra és hogy fogok én holnap rendelkező próbát tartani… Mert ha én holnap színész lennék a rendelkező próbán, akkor fölraknám a napszemüvegemet és eltéblábolnék ott – újabb nevetés. Hallgatnám, hogy a lökött rendező miket mond, és biztosan nagyon messziről jönne a hangja – kacagás – de így, hogy holnap nekem kell végigdumálni már rögtön reggel négy órát, az kicsit rémisztőnek tűnik most.

-          Van-e kedvenc szerzőjük, akinek szívesen játsszák a darabjait?

-          Nagyon szeretem Csehovot, Millert – itt elakad a beszélgetés, mert közös fotók készülnek, a két „nagy öreg” közre fogja a fiatalt, Nagy Sándort, aki a Napsugár fiúkban Willie unokaöccsét játssza. Miután megegyeztek, hogy ki kinek és mikor küldi majd el a fotókat, folytatjuk az eszmecserét.

Benedek:

-          Nagyon sok szerzőt szeretek. – hosszú csend, elmereng – Nem akarok előnyben részesíteni senkit…

Gálvölgyi

-          Persze, mert félsz, hogy meghallja – körülöttünk kacagás.

-          Van-e olyan helyzet, amikor nem értenek egyet a rendezővel vagy az instrukciójával? Vagy kell egyáltalán Önt instruálni? – nézek Gálvölgyi Jánosra.

-          Hogyne kellene! Minden ellenkező hírrel szemben, igenis a rendezőre szükség van – általános nevetés. Olyan rendezővel, aki nagyon mást akar, olyannal nem is dolgozik az ember. Szirtes Tamásnál nem fordulhat elő, hogy olyat akarjon tőlem, ami hülyeség. A színész, borzasztó egy állatfajta, mert olyan, mint a kutya, hogy már megérzi onnan föntről, hogy aki lent ül rendezőként, az többet tud-e a darabról, vagy kevesebbet. Ha megérzi a színész, hogy a rendező kevesebbet tud a darabról mint ő, akkor megette a fene azt a rendezőt.

Benedek Miklós egyetértően csóválja a fejét

-          Ilyen nem létezhet…

-          Ha az alkotás folyamatát nézzük, akkor mi jobb: játszani, vagy rendezni?

-          Erre most Miklós fog válaszolni, mert ő ebben szakértő – mondja Gálvölgyi. Eddig is szerette volna partnerét jobban bevonni a beszélgetésbe, de ő inkább figyel, hallgat minket. Most azonban nem menekülhet a válsz elől.

Benedek

-          40 éves pályám alatt sokkal-sokkal többet játszottam, mint rendeztem. Rendezni hála istennek csak olyat rendeztem, amit szerettem volna, vagy felkértek olyan darab rendezésére, ami nekem tetszett, tehát nem volt kötelező… - elmélyülten gondolkodik - Játszani jobb. Bár osztottak már olyan szerepet rám, amit nem szívesen játszottam… de talán csak egyet-kettőt a negyven év alatt.

-          Meg szabad tudni, mi volt az?

-          Két színházban voltam elég hosszú ideig, a Nemzetiben és a Katonában, összesen harminc évig… és nem adtam vissza szerepet egyszer sem.

Gálvölgyi

-          Mi még úgy nőttünk föl, hogy ilyet nem csináltunk.

Benedek

-          Nem volt olyan, hogy ha kis szerepet kapok, akkor nem játszom el… Úgyhogy picike epizódokat is játszottam, meg kis karakterszerepeket. Akár szerettem akár nem. Olyan előfordult, hogy maga a rendező sem tudta mit akar és az egész egy tehetségtelen munka volt…Olyankor inkább munka volt, mint játék… - lebiggyeszti a száját, lassan csóválja a fejét - de mindent eljátszottam, amit rám osztottak…

Gálvölgyi

-          Biztos, hogy játszani sokkal jobb. Én is rendeztem már és tudom, hogy borzasztó kiszolgáltatott helyzetben van a rendező, mert amikor megvan a premier, utána az ember tehetetlen, akkor az a kocsi elszalad és a színészek már azt csinálnak, amit akarnak. Színészként pedig éppen ezt élvezem, hogy premier után azt csinálok, amit én akarok – ismét harsány nevetés, ami hirtelen elhalkul, mert az ügyelő hangja szól a hangszóróból: a Napsugár fiúk minden szereplőjét várjuk a színpadra.

 

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy interjúalanyaimnak fontosabb dolga van most már a színpadon. Felállnak az asztaltól, köszönik a beszélgetést, indulnak a színpad irányába. Willie Clark megy elől, mosolyog, kezet ráz, közben csészéjét a pultra teszi, időnként hátra néz, hogy jön-e a másik. Al Lewis, sudár termetével, lassan megfontoltan, földre szegezett tekintettel cammog utána.

 

Juhászbori

 

Fotó: Lajos Tamás


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport