TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Fotósperverziók – Tamás Pál

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.17.
 Vasárnap
Ma Donát napja van.
Holnap Bernadett napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 19. 12:49     


Fotósperverziók – Tamás Pál
Fotós perverziók című cikksorozatunkban bemutatunk profi és hobbifotósokat egyaránt. Célunk: megtudni a titkot, mitől jó egy fotó, és milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen.

A fényképezőgép szerelmeseiről készült cikksorozatunk célja: megtudni a titkot, mitől jó egy fotó, és milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen: kíváncsiság vagy szenvedély? Nyitottság, vagy zárkózottság? Kreativitás, vagy száraz szakmai tudás?

 

Riportalanyom Tamás Pál, aki 19 éves kora óta foglalkozik hivatásszerűen fényképezéssel. Jelenleg Nyíregyházán él, fotóin szívbe markoló életképek, impressziók jelennek meg. 

 


Mi a kedvenc témád, „perverziód”, hogy a címhez hűek maradjunk?


A napi munkám során rengeteg emberrel találkozom, fotózom őket különböző szituációkban, eseményeken, az otthonukban, szabadban, vagy műteremben. Ők a megrendelők, tudásomhoz képest a legjobbat kell kihoznom belőlük és magamból is, ami állandó kihívást jelent. Az időm legnagyobb részét ez teszi ki, mégis folyamatosan késztetést érzek, hogy aktuális, közvetlen vagy távolabbi környezetünket érintő társadalmi problémákat, helyzeteket fotósorozatban mutassak be. Példaként hármat említenék.

Az első nagyobb lélegzetű fotóriportom 2008-ban a Nyírvidéki kisvasút mindennapjairól készült. Sokat jártam ezen a vonalon és korábbi kerékpáros edzéseim során is leggyakrabban a "kisvonat" útvonalán róttam a kilométereket. A téma aktualitása és a tervezett vonalbezárások közelsége hívta életre ezt a sorozatot. Egy hónapon át - eleinte fényképezőgép nélkül - szinte minden nap megjártam a Nyíregyháza-Balsa-Dombrád szakaszt, hogy befogadjanak és a kisvonathoz igazán kapcsolódó embereket tudjak fotózni. A sorozat elkészült, majd alig egy év elteltével végleg megszüntették a vasúti szárnyvonalakat.
Ami hosszú évtizedeken át az emberek mindennapjainak része volt egyik pillanatról a másikra vált emlékké.

http://www.tamaspal.hu/wpweb/szarnyvonal/

2011-2012-ben Kárpátalján készítetem településportrét, az egykor virágzó sóbányász városról Aknaszlatináról (még publikálásra vár). A Szárnyvonalhoz hasonlóan talán ez a sorozat is az utolsó utáni pillanatokat örökíti meg egy olyan településről, ahol az emberi kapzsiság és a természet kizsákmányolása a munkahelyek elvesztéséhez és komoly környezeti katasztrófához vezetett. Persze a negatívumok ellenére pozitív példát is rejt ez a település, mégpedig Tokár Károly, Katyó történtét, akitől sokunk tanulhat kitartást, küzdeni akarást, embernek maradást.

http://www.tamaspal.hu/wpweb/remeny-portresorozat/

Legutóbb, Boszniában készített fotóriportom pedig a 20 éve kezdődött Boszniai háború nyomait máig magán viselő ország hétköznapjaiba nyújt bepillantást:

http://www.tamaspal.hu/wpweb/megsebzett-orszag/

 

Mi kell ahhoz, hogy az emberből jó fotós legyen? Milyen a jó fotó?


Leginkább gyakorlás és kitartás, mint mindenhez, amit jól akarunk csinálni. Sokan mondják, hogy erre születni kell, érzék kell hozzá, de szerintem a fotózás tanulható. Mivel a jó fotó és ezáltal a jó fotós is szubjektív, a lényeg, hogy képeinkkel érzéseket tudjunk kiváltani, gondolatokat tudjunk ébreszteni a szemlélőben. A jó fotóhoz pedig nem kell más, mint szem, szív, tudatosság és egy csipetnyi szerencse.

 

Hány kiállításod volt és hol?


Ha jól emlékszem 14 önálló és közös kiállításom volt szerte az országban. A kezdetek kezdetén még Tiszavasváriban is láthatóak voltak természetfotóim. Emellett Budapesten 2011-ben a Kossuth téren is több hónapon át megtalálhatóak voltak a fotóim.

 

Milyen tanácsot adnál egy kezdő fényképésznek?


A kezdőknek azt tanácsolom, hogy olvassanak sokat és sokszor. Nem baj, ha a karácsonyra kapott fotós könyvet tízszer átolvasták, mindig tud újat mutatni, új összefüggésekre fényt deríteni. Nézegessenek sok képet, gyakoroljanak és merjenek más fotósoktól kérdezni.
A felszerelésre a világ minden pénze is kevés lenne. Lehetőségeikhez és céljaikhoz képest mindig a maximumot érdemes választani, mivel hihetetlenül gyorsan fejlődik a technika. A megapixelekkel, objektívekkel nem érdemes sokat foglalkozni, a képet a fény rajzolja, arra koncentráljanak! Manapság egyre több embert csábít a fotózás, a fotósok világa, a folyamatosan változó környezet, új arcok, emberek, mégis a fotóriporteri lét magányos szakma. Bár sok emberrel találkozunk munkánk során, mégis idegenek vagyunk köztük. Legtöbbször egyedül dolgozunk, az utómunkát is egyedül végezzük. Senkit nem akarok elriasztani, de aki hivatásul választja ezt a szakmát, figyeljen arra, ne menjen az emberi kapcsolatainak rovására a 24 órás munkaidő.


Van-e kedvenc márkád? Miért éppen a Nikon? Na jó, ez csak vicc volt…


Van kedvenc márkám és valóban a Nikon. Ahogy azt a fotóklubban megtanultam, "Azért jó a Nikon, mert átlátni a likon" :) A viccet félretéve, idén 10éve, hogy Nikonom van. A kezdő kompakt géptől minden lépcsőt megjárva jutottam el a felső szegmensig. Igazából el se tudnám képzelni hogy mást használjak munkára. Ezzel a Canonosok ugyanígy lehetnek.
Saját projekteknél viszont még mindig a filmet részesítem előnyben, ha egy témához az illik. A Szárnyvonal fotósorozatot egyértelmű volt, hogy fekete fehér negatívra készítsem, a Feketetói vásárról készült sorozatnál pedig 6x6os rollfilm és egy kiszuperált Ljubitel volt a
befutó.

 

Példaképekkel hogy állsz? Van valaki, akit „követsz”?


Egy példaképet nehezen tudok kiemelni, több fotós van, akiknek a munkáját nyomon követem. Külföldiek közül haditudósítók, James Nachtwey és David Leeson az iránymutatóak, míg hazai fotósok közül Balázs Attila munkássága példaértékű számomra, aki a fotóriportot és a teljesen pozitív értelemben vett, megélhetési fotózást (épületfotó, reklámfotó, termékfotó) is a legmagasabb színvonalon végzi.

Megosztasz valamilyen titkot magadról? Esetleg az ars poeticádat?

Maximalista vagyok az élet minden területén, ennek ellenére úgy érzem, hogy a képeim lehetnének sokkal jobbak és ez talán így is van jól. Éppen ezért nem is szeretek róluk beszélni a hozzájuk kapcsolódó történeteken túl. Ha bárki többet szeretne tudni a képeimről, vagy rólam, böngéssze a weboldalamat, vagy írjon nekem. Szívesen válaszolok.

 

Tamás Pál fotói a GALÉRIÁBAN>>

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport