TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Fotósperverziók – Antal Krisztián

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 28. 15:27     


Fotósperverziók – Antal Krisztián
Elég perverz dolognak tűnhet egy kívülálló számára, amikor látja, hogy valaki a mező közepén a fűben fetreng egy virág, vagy éppen egy pókháló előtt. Szintén őrültségnek láthatják sokan a hajnali ébredést, egy álcaháló alatti kuporgást mozdulatlanul, elgémberedve.

Fotós perverziók című cikksorozatunkban bemutatunk profi és hobbifotósokat egyaránt. Célunk: megtudni a titkot, mitől jó egy fotó, és milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen.


Riportalanyom a tiszavasvári Antal Krisztián, akinek elsősorban a természet a "perverziója", de bármilyen témára "ráharap" ami az útjába kerül.

 

Mikor kezdtél fotózni?
Különösebb története nincs ennek. 5 éve kezdtem, amikor sok olvasgatást, utánajárást követően vettem egy bridge gépet. Előtte egy filmes Smenám volt, de nem sokat használtam.
A digitális technikának köszönhetően nem volt akadálya, hogy mindenről képet készítsek. Aminek egy halom felesleges fotó lett az eredménye. Ráadásul rengeteg helyet foglalt a számítógépen. Ezeket szelektálni kellett bizonyos szempontok alapján. A válogatás során sok mindenre rájöttem, sokat tanultam.
Két év múlva vettem egy tükörreflexes fényképezőgépet. Ma is ezt használom.


Mi a kedvenc témád?
A nagy kedvenc a természetfotózás, de mostanában foglalkoztat a portrézás is. Utóbbit főleg családi és baráti körben gyakorlom házilag barkácsolt stúdió felszerelésemmel.
Természetfotókat leginkább Tiszavasváriban és környékén szeretek készíteni. Kerékpárral járva a határt, legelőket, erdőket készítek tájképeket, állat-, és növényfotókat is. Sajnos a megfelelő objektívek, kiegészítők nagyon drágák, így a meglévőkből kell kihozni a maximumot különböző praktikákkal.
Elég perverz dolognak tűnhet egy kívülálló számára, amikor látja, hogy valaki a mező közepén a fűben fetreng egy virág, vagy éppen egy pókháló előtt. Szintén őrültségnek láthatják sokan a hajnali ébredést, egy álcaháló alatti kuporgást mozdulatlanul, elgémberedve. Megéri, hogy a felkelő nap sugaraival megvilágított tájat, vagy az ekkor legaktívabb állatokat fotózhassam.
Megéri az élmény még akkor is, ha nem sikerül egy használható képet sem készíteni.


Mi kell ahhoz, hogy az emberből jó fotós legyen?
Ezt talán egy jó fotóstól kellene megkérdezni - nevet.  Szeresse és élvezze azt, amit csinál. No, és persze rengeteget gyakorlás.


Volt már kiállításod?
Nem volt kiállításom. Viszont magazinban jelent már meg fotóm, illetve internetes galériámban nézhetőek meg a képek. https://picasaweb.google.com/antalkrisztian


Milyen tanácsokat adnál annak, aki most kezd fotózni? 
Kezdetnek megfelel egy kompakt gép is, aztán, majd ha eldöntötte, hogy milyen téma érdekli, akkor már kiválaszthatja a megfelelőt. A bridge gépek a kompaktoknál több kreativitást engednek meg a manuális kezelhetőségük által és valamennyire fejleszthetők is.
Aki tud, kérjen segítséget gyakorlottabb fotóstól a választáshoz. A cserélhető objektíves kamerákon használhatóak a régi filmes objektívek is a megfelelő adapterrel felszerelve. Használt felszerelést alapos kipróbálás után vásároljunk. /Használt masinát vettem én is és eddig még nem volt vele gondom./
Ezután jöhet a gyakorlás! Nagyon jól ismerni kell a fényképezőgépünket és a fotózandó témát is.
Érdemes nézelődni internetes fórumokon. Itt sok segítséget kaphat, illetve a fotókat feltöltve véleményeket, kritikákat, tanácsokat adnak a fórumozók.
Témát bárhol, bármikor lehet találni. Idővel fejlődik a látás is és olyan részleteket is észreveszünk, amit más nem.


Van-e kedvenc márkád? Mért éppen a Nikon? (ez vicc volt)
Nincs kedvenc márkám. Canont használok, de nem azért, mert ezt tartom a legjobbnak, hanem ilyen volt számomra elérhető áron. Azóta már beszereztem sok kiegészítőt hozzá, így a váltás is nehezebb lenne. Minden márkában vannak hasonló kategóriájú és tudású gépek


Mitől jó egy kép?
Vannak szakemberek, kritikusok, akik bizonyos szabályok szerint eldöntik, hogy melyik kép jó.
Szerintem minden ember más, így mindenki magának döntse el, hogy mely szempontokat helyezi előre. Van akinek a színek, tónusok, vagy formák,vonalak, van akinek egy hangulat tetszik meg, esetleg egy régi emléket idéz fel benne a kép látványa. A lényeg, hogy érzelmet váltson ki, hatással legyen a szemlélőre.

 

Van példaképed?
Sok fotót nézegetek inspiráció, ötlet merítése céljából, különböző képmegosztókon, galériákban, de többnyire név nélkül. Kimondott példaképem nincs.

 

 Krisztián fotói a GALÉRIÁBAN <<

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport