TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Fotós perverziók - Vámos Gergő

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 13. 17:32     


Fotós perverziók - Vámos Gergő
Fotós perverziók címmel cikksorozatot indítunk, melyben bemutatunk profi és hobbifotósokat egyaránt. Célunk: megtudni a titkot, mitől jó egy fotó, és milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen.

Azóta figyelem a fotósokat, amióta engem fényképezni tanítottak. Szándékosan mondom így: tanítottak, mert ettől nem érzem azt, hogy tudok fényképezni, csak megtanítottak másként látni. De azt gondolom nagyon sok idő kell még, hogy igazán jó képeket csináljak.


Szóval tanultam ezt-azt a fényképezésről, fehéregyensúlyról, fénymérésről, színhőmérsékletről, és százféle beállításról. Számok cikáztak a fejemben, tanultam rendületlenül, de mindig mások képeit láttam jobbnak. Közben figyeltem a csoporttársaimat, ahogy elmerülnek a tevékenységben. Egy idő múlva már messziről megláttam, ki az, aki fényképezéssel foglalkozik akár profi, akár hobbi szinten. Másképp néz a világra, fokozottan "megfigyelő" lesz a tekintete. Sőt, a legtöbb fotósnak munka közben a testtartása is más, mint az átlagembernek. Ha állnak és néznek valamit, akkor a jobb lábuk van kicsit előrébb, és a testüket élével fodítják a cél felé, mintha nagy tömegben kellene átküzdeni magukat. Először kiszemelnek valamit, egész testükkel koncentrálnak, majd a géppel fókuszálnak, aztán megeresztenek egy sorozatot az "áldozat" felé. Ez után összeszűkült szemmel visszanézik, mit alkottak, aztán kezdik elölről...

 

A fényképezőgép szerelmeseiről készült cikksorozatunk célja: megtudni a titkot, mitől jó egy fotó, és milyen tulajdonságok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen: kíváncsiság vagy szenvedély? Nyitottság, vagy zárkózottság? Kreativitás, vagy száraz szakmai tudás?

 

Első riportalanyom Vámos Gergő. Tiszavasváriban él, a Debreceni Egyetemen tanul és munkaidőben pedig "legózik", vagyis a LEGO Manufacturing Kft-nél dolgozik.

 

Mikor kezdtél fotózni?

 

A fényképezésbe már gyerekkoromban, körülbelül 15 éve beleszerettem, imádtam kattogtatni a család régi orosz analóg Zenit gépét. Természetesen azzal nem élhettem ki a kreativitásom, mivel véges volt a film, ami a gépbe kerülhetett. Általános iskolai ballagásomra kaptam egy mára már emlékeimben elveszett márkájú kompakt digitális gépet. Ahogy használtam egyre inkább rájöttem, hogy mennyire véges képességei voltak. Később már bridge gépekre váltottam, név szerint HP Photosmart 850-re illetve utána Konica Minolta DiMAGE Z3-ra. Ezek már komolyabbnak számítottak az első kis kompakthoz képest. Eleinte természet fotóval próbálkoztam, kisebb sikerekkel. Az „áttörés” akkor jött mikor elkezdtem dolgozni, illetve nagybátyám esküvőjükre engem kértek meg fotósnak. Ez körülbelül 4 éve volt. Akkor már megengedhettem magamnak egy tükörreflexes gép megvásárlását (Nikon D3000). Ez volt az a pont, amikor hobbiból valami komolyabb kerekedett. Rengeteget olvastam az esküvői fotózásokról, a stúdiófotózásokról. A későbbiekben több, illetve jobb felszerelést vásároltam és egy kisebb stúdiót is összeállítottam. És el is érkeztünk a jelenhez. Ez az én apró történetem.

 

Mi a kedvenc témád?

 

Nos, fotózás terén mindenevő vagyok, minden érdekel. A portréktól kezdve, a tárgyfotózáson, tájfotózáson keresztül egészen a természet fotóig bármi. De ha egy valamit mindenképp ki kellene emelnem, egyértelműen az ember az ami, illetve aki érdekel, ez nem kétséges. Ez volt az oka a stúdió összeállításának is. Tudtam, hogy szükségem van rá, hogy portrézni akarok ilyesfajta körülmények között, hogy az embereket akarom a képeimen viszontlátni.

Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy az emberből jó fotós legyen?

Nos, erre nehéz válaszolni, hiszen a válasz szerintem relatív, illetve az is, hogy kit tartunk jó fotósnak. Nyilván a jó fotós alapvető tulajdonsága, hogy kívülről, belülről ismerje az eszközt, amivel dolgozik. A gépet, a vakukat, az objektívet, legyen bármiről szó, ami a végeredményhez vezet.
Fontos véleményem szerint a kreativitás is, mert lehet, hogy ismerjük a gépünk minden részét, tudjuk hogyan kell helyesen exponált képet készíteni, de attól a képünk nem lesz érdekes. Kell az a plusz, amitől a kép egyedi lesz. Természetesen ezt a pluszt nekünk kell beleadni, nincs más mód.
Fontos még a jól felkészültség és a tudatosság. Legyen szó egy riportfotózásról, egy esküvőről, vagy bármilyen komolyabb eseményről, mindig jól felkészültnek kell lennie a fotósnak. Ha egy ilyen történés előtt, átgondolatlanul, fogjuk a gépünket, egy objektívet, talán egy vakut és elindulunk, semmi jó nem sülhet ki belőle. Sajnos tapasztalatból mondom, volt rá példa, hogy nem tudtam kellően felkészülni és így az utómunkálatokban kellett az elmaradásokat elég sok idő alatt helyrehozni.

 

Mitől jó egy fotó?


Egy fotón nem számít a technika,hogy milyen módszerrel készült.Egy a lényeg. Valami fogjon meg rajta. A színek, a kompozíció, a története.

 

Van példaképed?

 

Jared Polin. Fotós, videoblogger. Mindenképp inspirál a munkássága és a stílusa is.

 

Volt már kiállításod?

 

Nagyobb kiállításom nem volt még, természetesen az interneten fellelhető a fotóim egy része, de ha mégis meg kellene említenem kiállítást, akkor Fehérgyarmat Városi Galériában, illetve Tiszavasváriban a Váci Mihály Gimnáziumban volt néhány fotóm az emberek szeme előtt pár nap erejéig.

 

Milyen tanácsot adnál annak, aki most kezd fotózni?

Talán a kezdés a legnehezebb. Ha az ember belelendül, nagyon gyorsan kell tanulni, de természetesen minden idő kérdése, ha fejlődésről van szó. Kezdetben mindenképp ajánlatos fotózással kapcsolatok könyveket átolvasni, illetve interneten szétnézni hasznos információkra vadászva. A legfontosabb, amit leszögeznék, a fotózásra használt technika nem számít annyit, mint amennyire az emberek gondolják. Nyilván egy drágább, jobb minőségű eszköznek megvannak az előnyei, könnyebbé teszi a dolgunkat és a kapott minőséget is talán, de sajnos ezeket nem mindenki engedheti meg magának. Egyébként nem régen láttam egy külföldi videó magazinban, hogy nevesebb fotósok kezébe, gyenge minőségű, olcsó fényképezőgépeket adtak. Kíváncsiak voltak, hogy ezekkel mire képesek. Meg kell, hogy mondjam, nem okozott problémát nekik, a jó képek készítése ezekkel sem. Ez alátámasztja a véleményem, miszerint nem a fényképezőgép teszi a fotóst. A géped nem lát helyetted. A gép csak felvételt készít. Neked kell látnod.
De ha már felszerelésről beszéltem, megjegyzem, ha eszközvásárlásra adjuk a fejünket, előtte mindig érdemes utánanézni, hogy az adott eszköz mennyire jó. Az interneten megszámlálhatatlan teszt található gépekről, objektívekről, vakukról és még sorolhatnám. Felettébb hasznos.
Jó dolog még, ha valaki kitartó. Eleinte, nem biztos, hogy úgy megy a dolog, ahogy szeretnénk. Kell egy kis idő, hogy megtaláljuk a saját stílusunkat, hogy ráérezzünk a dologra. Kitartás!
Nagyon jó gyakorlás lehet még, ha van egy fotó, ami nagyon tetszik nekünk, és megpróbáljuk „lemásolni”. Azaz, hasonló körülményeket kialakítani (eszközhasználat, fénybeállítás stb.), hogy hasonló végeredményt kapjunk. Természetesen ez sokszor szinte kivitelezhetetlen, hiszen vannak olyan fotók, amikhez rengeteg szerencse is társul. Ahogy már említettem, kitartás!

 

Van kedvenc márkád?

 

Kedvenc márkám egyértelműen a Nikon, hiszen Nikonnal kezdtem, de garantálom, hogy ha Canon-nal, Pentax-al vagy Sony-val kezdek, akkor azok lennének a kedvenceim, hiszen ugyan olyan jó márkák azok is. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya a Nikonnal szemben.

 

Van-e saját fotós ars poeticád?


A fotózással kapcsolatban nem látok végső pontot. Fékezhetetlen az éhségem az újra, arra, hogy tanulhassak, fejlődhessek. Talán ez a célom. Természetesen ez azzal társul, hogy imádom ezt csinálni és az embereknek megmutatni, ahogy én látom a világot a keresőn keresztül. Nem tartom magam profi fotósnak, hiszen nem vagyok az. De hiszem, hogy ha tetszik az embereknek az, amit csinálok, akkor szinte lényegtelen mi számít profizmusnak.

 

Gergő képei megtekinthetők a GALÉRIÁBAN>>

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport