TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Fél liter = másfél liter?

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 12. 19:02     


Fél liter = másfél liter?
Fizetés után imígyen szóla az Eladó : "Nyugodtan vegye ki a 1,5 literest, ugyanannyiba kerül, mint a 0,5 literes!"

Fél liter egyenlő másfél literrel. Ezen matematikai paradoxon olvasatára a jó öreg Einstein apánk (nyugodjon békében) 2 dolgot tenne szerény véleményem szerint: vagy felülne koporsójában és jól beverné a fejét ekkora baromság hallatán, vagy, amúgy fészbukosan szólva azt mondaná: "What the Fuck?"  Eredeti anyanyelvén esetleg ezt: „Scheisse!” Harmadik lehetőségként azt mondaná, híven az általa leírtakhoz, hogy "Minden relatív, és nézőpont kérdése." Hiszen a kígyó sem hosszú, hanem magas... attól függ, honnan nézzük.

 

Eme matematikai képtelenség bizonyítása alant olvasható.

 

Történt egy szép napon, hogy szűkebb lakóközösségem egyik pékáru gyártására-és forgalmazására szakosodott intézményébe tértem be, oldalamon az óvodából frissen kihozott, meguzsonnáztatott, ezáltal jóllakott 5 éves kislányommal, azzal az eltökélt szándékkal, hogy kenyeret veszek. Tudom, roppant egészségtelen, a koleszterin, meg a fene tudja, még mi minden okozója, de nézzék el nekem eme gyengeségemet: magyar vagyok, és képtelen vagyok a töltött káposztát kenyér, lehetőleg fehérkenyér nélkül elfogyasztani.

Ezen kívül valami beteges mazochista vágy is vezérel ilyenkor, amikor engedelmeskedve bizonyos erőknek, feltétlenül 320.-Ft-ot akarok kiadni egy kiló szeletelt fehér kenyérért, amikor a "teszkóba", vagy az "ósönbe" vehetnék akciósan még 79.-Ft-ért is kenyeret, vagy annak csúfolt "valamit". De nem, én ragaszkodom a sváb nevű pékség tényleg finom, jóízű termékéhez.

 

A velem tartó gyermekem az üzletbe való belépésünket követő 5-ik másodpercben kifejtette, hogy Ő pokolian éhes, és természetesen szomjas is.

Most tegyék a szívükre a kezüket, kedves olvasók: ki tud egy szemmel láthatóan éhező gyermeknek nemet mondani, ha enni-inni kér? Ugye, senki? Én sem tudtam. A megfelelő étel kiválasztása után jeleztem az Eladónak, hogy egy félliteres mentes vizet is kérnék, amit majd a végén kivennék a hűtőből.

 

Most tessék figyelni, fizetés után imígyen szóla az Eladó : "Nyugodtan vegye ki a 1,5 literest, ugyanannyiba kerül, mint a 0,5 literes!"

 

Mondom: "Höööö!" Hogy mi van? A 1,5 literes víz ugyanannyiba kerül, mint a 0,5 literes? Valami nem kerek. A közgazdaságba vetett hitem megingani látszott. Persze, azt tudjuk napi bevásárlásaink során, hogy ha valamiből nagyobb kiszerelést vásárolunk, akkor az effektíve olcsóbb, mintha ugyanabból a termékből kisebb kiszerelést választanánk. De az, hogy a nagyobb ugyanannyi, mint a kisebb, ez nonszensz... Rögtön újabb ötletek jutottak eszembe: javasolni kellene az egyébként kitűnő munkát végző Hús-és tej Terméktanácsnak, hogy vezessék be: ha 1 kg hús pl. 1000 Ft-ba kerül, akkor 10 kg ne 10.000 Ft-ba kerüljön, hiszen ugyanabból a termékből többet vettem, kevesebb volt vele a munka, hanem kerüljön csak pl. 7.000 Ft-ba. Mindenki jól jár: a Vevő, mert olcsóbban jutott több husihoz, az Eladó, mert hamarabb el tudja adni a portékáját, és végül a közgazdaság alapjait lerakók is, hiszen nem futnak lyukra a kijelentéseikkel... Szerintem egy ilyen javaslat után hamar a "Lipóton" találnám magamat...érthető módon…

 

Reznek Csaba


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport