TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Fafaragók Tiszavasváriban - Munkácsi Lajos

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 22. 17:43     


Fafaragók Tiszavasváriban - Munkácsi Lajos
„A „40-es” társasház pici pinceműhelyében fogadott. Invitált, hogy menjünk fel lakásába, de ragaszkodtam hozzá, hogy itt, szerszámai, alkotásai, félkész faragásai között beszélgessünk. Közel 30 éve ismerem a Tanár Urat.”

Először egy zártkörű rendezvényen találkoztam vele, amikor a környék legismertebb, legjobb zenekarának, a „Piros-ingeseknek” az élén szaxofonozott és énekelt. Felléptek bálokban, lakodalmakban, éttermekben, városi rendezvényeken egyaránt. Majd hosszú évekig, meghatározó tagja lett a nemzetközi ismeretséget is szerző együttesnek. Kiemelkedő tevékenységét több kitüntetése bizonyítja. Zenész múltjának bemutatása is élő bizonyítéka, a közösségi lét, az igényesség, a művészet, az alkotás iránti affinitásának.

 

1948. október 22-én született Bűdszentmihályon. Nyolc éves koráig Józsefházán nevelkedett. 1956-ban költöztek be az időközben Tiszavasvárivá lett településre, az úgynevezett „Kétszer Kovács Házba”. (Kovács volt a neve és szakmája is a családi ház előző gazdájának).

 Új környezet, vette körül az 50-es 60-as években. Társaival magának faragott, készített fából, drótból játékeszközöket, bigét, tekebotot, fakardot, puskát. A többiek közül kitűnt kézügyessége, megfigyelő képessége. Ennek ellenére a Rózsás környéki kovácsműhelyek is vonzották. Itt is kamatoztathatta kézügyességét, kreativitását. Így serdülő gyermekként a vasas szakma felé orientálódott. Az általános iskola elvégzése után, 1963-ban gépszerelő szakmunkásnak állt. A Tiszavasvári Szakiskolában végzett 1966-ban és rögtön elhelyezkedett esztergályosként a Gépállomáson, mert időközben ezt a szakmát is kitanulta.

Munka mellett érettségizett pénzügyi tagozaton, majd gépésztechnikusi végzettséget szerzett. 1983 elején pályázat útján került felnevelő-iskolájába szakoktatónak. Innen egyenes út vezetett a miskolci Műszaki Egyetemre, ahol szakoktatói diplomát kapott.

 A fafaragás iránti vonzalom 1997 telén alakult ki benne, amikor öreg zenésztársával, Papp Lajossal meglátogatta Ádám Lajos fafaragót. Ezután, többször elment hozzá, hogy megtanulja a faragás fortélyának alapját. Önálló munkásságának kezdeti termékeit megmutatta Ádám Lajosnak, aki elismerőleg nyilatkozott fejlődéséről.

Másik öreg barátjához, Matiz Jánoshoz is eljárt tanulni. A faragandó fa természetét, megmunkálási lehetőségét szinte magából kínlódta ki. Legkedvesebb megmunkálandó fafajtája a hárs, de a diót, cseresznyefát is szívesen faragja. Stílusában legtöbbször az ékfaragás, sikdombor és a domborfaragás a legmeghatározóbb. Mostanában, nyugdíjasként a nagy precizitást, sok időt igénylő faszobrászattal is kacérkodik. Munkáit trófeaalátétek, tükörkeretek, faliképek, díszeszközök, kopja és emlékfák reprezentálják.

 Sokoldalúsága példája, hogy a faragás könnyebbítésére szerszámainak, eszközeinek zömét maga készítette. Csodálattal láttam, hogy mennyire összetartó csapat a fafaragóké. Ő is felmutatott nekem, - mint Matiz János -, egy rövid vésőt, amelyet szintén a város több mint 20 éve elhalálozott, első fafaragójától, Tóth Gyulától örökölt áttételesen.

A fafaragás, famegmunkálás területén szerzett szakmai ismerete alapján a Szakmunkásképző Intézetben az asztalos szakma alapjainak, oktatására is felkérték. Több tehetséges fiatallal szeretette meg a faragás ízét, művészetét.

 Egyik alkalommal, Papp Lajossal az oktató műhelyében látogattam meg, ahol büszkén mutatta meg a tanulók bevonásával készülő, sárközi virágmintás, ballagó diákok tiszteletére, áttört technikával faragott oszlopot, amely, azóta az iskola megalapításának 60-ik évfordulójára készített táblaképpel együtt a főépület impozáns auláját díszíti. De kiemelkedő képességét, igényességét, önzetlenségét hirdeti, a Gimnáziumnak adományozott és annak előkertjében álló „Váczi” kopjafa és a városi temető kapujában mindenkit megállító és elgondoltató műve, amely az élőket emlékezésre és tiszteletadásra figyelmezteti. Nyugdíjba vonulása után Munkácsi Lajosnak nagy és szép tervei vannak, és ahogy ismerem a szakma iránti alázatát, kitartását, meg is valósítja azokat. Ezért kívánom, hogy még hosszú évekig ne essen ki kezéből a véső.

 

Sulyok József

 

forrás: szepzold.hu


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport