TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Értéktárban a Kabay-módszer

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.03.26.
 Kedd
Ma Irén napja van.
Holnap Emánuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 26. 11:37     


Értéktárban a Kabay-módszer
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Vándorkiállításával indult a hét a Megyeházán

Hétfőn 10:00-kor Nyíregyházán a Megyeháza Bessenyei Nagytermében tartották meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értékek Tára Vándorkiállítást, mely október 31-ig tekinthető meg.

 

A 13 megbecsült megyei érték sorában foglal helyet immár a Kabay-módszer is.

Tiszavasvári számára is büszkeségre okot adó szép rendezvénnyel indult a hét a megyeszékhelyen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár a Kormányhivatal, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával nyitotta meg gyönyörű Vándorkiállítását. Az ünnepélyes megnyitóra a Kabay-módszer beadói is meghívást kaptak, hisz a Szatmári szilvalekvár, Túristvándi vízimalom, Szatmári középkori templomok – összesen 13 megyei érték – között immár Tiszavasvári híres szülöttének módszere is a Megyei Értéktár megbecsült eleme 2014. május 7. óta. Sőt, azóta már magasabb Magyar Értéktár általi méltatása zajlik, s a kiemelt nemzeti érték rang után, jó eséllyel hungarikum is lehet, amint arról már tudósítottunk korábban.

 

A kiállítást Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg hivatalosan, s kiemelte, hogy a hungarikum törvény egész Európában egyedülálló törvénynek számít, amit a magyar parlament egyhangúlag fogadott el. Elgondolkodtató előadásában „dinamikus, változó, fejlődő, organikus” képződményként mutatta be a magyar értéktár-hálót, ami még komoly feladatok előtt áll, hisz fiatal a törvény, mely sajátos védjegyet ad a magyarság értékeinek.  A megye már értéktári besorolást nyert kincseit a nagyközönségnek átadó kiállításnak a Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola Glória Énekkara adott színvonalas, kellemesen szórakoztató és méltó nyitó atmoszférát.

 

A rendezvény köszöntő beszédét Kozma Péter Kormánymegbízott tartotta, aki egyben értelmező, áttekintő előadást nyújtott a 2012./30. törvényről, vagyis a magyar értéktár-hálót mozgató és meghatározó hungarikum törvényről. Ismertette a nagyközönséggel és a megye prominens vendégeivel a törvény célkiűzését, lényegét és a jövő számára még benne rejlő lehetőségeket. Beszédét egy Oscar Wilde idézettel zárta, mely érzékletes és elgondolkodtató gondolatkört épített be a jelenlévők tudatába az emberi értékrend kapcsán: Ma az emberek tudják mindennek az árát, de semminek az értékét.”

 

A megyei értéktárak munkájáról Pappné Máté Zsóka, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Főosztályának Kommunikációs és Marketing vezetője tartott szemléletes előadást, s világossá tette a hungarikum törvény alapdefiníciói: a nemzeti érték, a kiemelt nemzeti érték és a hungarikum fogalmak közötti különbségeket is.

Az ismeretekben és élményben gazdag rendezvény záróakkordjaként a már szintén megyei érték rangot kapó nyíregyházi bokortanyákról szóló kisfilmet tekintették meg a jelenlévők. Végezetül a Megyei Értéktárat vezető Lakatosné Sira Magdolna  távollétében a Titkárasszony Csordásné Szikora Erzsébet adta át a Vándorkiállítást az érdeklődőknek.

Külön büszkeségre ad okot, hogy a kormánymegbízotti beszédben kiemelést kapott Tiszavasvári egyik nagy büszkesége, a Kabay János által kidolgozott eljárás, a Kabay-módszer is.

 

Kocsi Erika


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport