TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Dá, dá, dá, avagy

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 16. 13:33     


Dá, dá, dá, avagy
Egyre nagyobb indulatokat kavar a jobb érzésű szülők körében az a belügyminisztériumi törvénytervezet, amelynek értelmében arányos mérvű testi kényszert is alkalmazhatnának ezentúl az iskolákban a renitens tanulókkal szemben.

Egyre nagyobb indulatokat kavar a jobb érzésű szülők körében az a belügyminisztériumi törvénytervezet, amelynek értelmében arányos mérvű testi kényszert is alkalmazhatnának ezentúl az iskolákban a renitens tanulókkal szemben.


Erőteljes munkaerőpiaci fellendülés ugyan nem várható attól, hogy a legújabb kormányzati agyrém következtében iskolaőrök százai szabadulhatnak a közoktatási intézményekben tanuló diákseregre, de ez az apróság a törvényalkotókat abszolúte nem zavarja. A makarenkói pofon intézményesített rendszere újra beszivároghat az osztálytermekbe, iskolai folyosókra, de még az utcákra is. A tervezet szerint ugyanis az iskolaőrök feladata lesz megfegyelmezni azokat a diákokat, akik önkényesen próbálják elhagyni az iskola területét tanulási időben. Amennyiben a nebulók sikeresen kiszabadulnak az utcára, az iskolaőröket automatikusan felváltják a rendőrök, akik a lógósokat visszakísérhetik az igazgatókhoz, vagy visszairányíthatják őket a suliba. Az elképzelések szerint az újsüttetű iskolai rendfenntartók feladatköre kiterjed a házirend betartatására, valamint a bűncselekmények, szabálysértések elkövetőinek nyakon csípésére.

Mindezeken túlmenően adott esetben az illetéktelen behatolókat simán leverhetik, mint vak a poharat. A szülők körében túlzottan nagy népszerűségnek nem örvendő brutálkommandó úgynevezett arányos mérvű testi erő alkalmazására is felhatalmazást kap a belügyminisztériumi rendelet értelmében, amennyiben a jogszabály-módosítás zöld utat kap.

Felmerül a kérdés akaratlanul is, vajon mennyire lesznek képesek az iskolaőrök az arányos mérvű testi kényszer mértékének felmérésére? Egyáltalán kapnak-e valamiféle kiképzést, felkészítést, oktatást leendő munkakörük betöltését megelőzően? Vajon milyen szemekkel néz majd ránk ismét az unió egy intézményesített, testi erőszakot alkalmazó, esetlegesen gyermekbántalmazást elkövető szervezet létrehozása esetén? Van-e egyáltalán joga bárkinek is arányos mérvű testi erő bevetésére egy gyermekkel szemben? Persze ez utóbbi kérdés vélhetően naív és felesleges, mert a mai magyar társadalomban a szülők mintegy 70 százaléka bizonyítottan elfogadja, sőt támogatja a makarenkói elvek alkalmazását.

El kellene azonban gondolkodnunk azon, hogy a szemet szemért, fogat fogért elv életben tartásához épp az ilyen átgondolatlan, diktátori, félelmet gerjesztő intézkedések járulnak hozzá leginkább. Egyértelmű, hogy a mai törvényalkotói gárdát is időnként rendesen helybenhagyták túlbuzgó, mindenható pedagógusok és szülők, s a gyermekkorban elszenvedett bántalmazások következtében meglehetősen sérült és defektes felnőttekké váltak. A gond csupán az, hogy ez a fajta értékrend tovább örökíti önmagát a következő generációkra…

 

Siteri Éva


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport