TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Boldogságreceptek 3.

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.04.21.
 Vasárnap
Ma Konrád napja van.
Holnap Csilla napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 06. 06:05     


Boldogságreceptek 3.
Több mint egy hónapja érkeznek a levelek szerkesztőségünkbe, amelyekben olvasóink megfogalmazzák a boldogságot. Meglepetés és nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan elgondolkodnak a témán.

Több mint egy hónapja érkeznek a levelek szerkesztőségünkbe, amelyekben olvasóink megfogalmazzák a boldogságot. Meglepetés és nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan elgondolkodnak a témán. Az pedig különösen nagy öröm, hogy meg is osztják velünk.


A mai alkalommal 12 hozzászólást teszünk közzé:

 

Legnagyobb boldogság számomra, hogy szeretnek és szerethetek.
Boldoggá tesz a hozzám közelállók boldogsága, de boldog vagyok, ha reggel csicseregnek a madarak, ha érzem a frissen vágott fű illatát, vagy ha egy idegen rám mosolyog az utcán.
Boldog vagyok, hogy itt élek, boldog vagyok, hogy most élek, boldog vagyok, hogy vele élek.
(B.B.)

 

Az én történetem a boldogságról: egy évtizeden át ideákat kergettem. Elhitetettem magammal és a külvilággal is, hogy boldog vagyok. Ideális feleség, ideális férj, ideális munka, szépen élünk, és ezt sugároztuk is kifelé minden adandó alkalommal. Aztán jött „A CSALÓDÁS”. Közel két évig küzdöttem, hogy a szívét visszaszerezzem. Nagyon mélyen voltam, lefogytam 10 kilót.
Közben rájöttem, hogy valaki mást "szereltem", ahelyett, hogy a saját fedélzeti computeremben keresném a zárlatot. Arra is rájöttem, hogy Neki semmi sem volt annyira ideális, mint ahogy én gondoltam, és ahogy – utólag rájöttem – erőltettem.
Jött a gyógyszer, az alkohol, az ezotéria és még sorolhatnám… Nem lett jobb. Valahol nagyon begyűrődött a papír ebben a sztoriban.
Aztán végre szembe néztem önmagammal, a félelmeimmel és feltettem magamnak a kérdést: mi történik, ha egyedül maradok? Tényleg életképtelen vagyok nélküle? Mért ragaszkodom ahhoz, aki már nem engem szeret? Abban biztos voltam, hogy így nem jó. Valószínűleg úgy sem lesz jó, de legalább nem szembesülök minden nap a gyengeségemmel, hogy a sok megaláztatás után sem vagyok képes lezárni ezt a kapcsolatot.
Rájöttem, hogy igen, én választok, én döntök, és meg kell lépnem, amitől úgy rettegek. Nagy levegőt vettem és megtettem.
Következett néhány hónap pokol, lépésről lépésre felépítettem magamat. Megkönnyebbültem, azt érzem, hogy én csinálom az életem, és az sem baj, ha ő nem lesz benne. Hogy jól van a világ és benne én. Mégsem akarok futkosni asztrológustól látóig, majd én megírom az életemet. Eljött a felismerés, hogy igen képes vagyok élni nélküle is, sőt, képes vagyok a boldogságra!
Azóta szánakozással nézek vissza régi énemre, és elfecsérelt időnek látom azokat az éveket, amiket az „eset” után éltem le. Visszahíztam eredeti súlyomra, mégis sokkal könnyebbnek érzem magam, és nem csak a fenekem, hanem minden olyan gömbölyű lett. Észrevesznek az ellenkező nem képviselői, van közöttük egy, aki minden elkövet… értem. 
És azt még nem is mondtam, hogy nem érint meg, vagy alig érint meg csomó rossz dolog, türelmesebb és egyszerűen belsőleg is erősebb lettem. Kétféle értelemben is MAGAM VAGYOK!
Bár már lenne lehetőségem kapcsolatban élni, de még egy kicsit kiélvezem, hogy önmagam vagyok!
(Zabybaby)


Közhelyek százai cikáznak a fejemben, érzelmektől túlcsorduló idézetek, bölcs gondolatok nagy emberektől. Könyvek a boldogsághoz vezető útról, spirituális tanítások. Képek, reklámok, hirdetések, sok-sok tetszetős megfogalmazás. Egyik sem elég jó.
…hogyan tudnék megfogalmazni valamit, amit talán még soha senki nem élt át igazán? Hitvallásom, hogy létünk alapja a szenvedés, aminek mélyebb értelmezésébe most ne menjünk bele, de ha így van, akkor mi a boldogság? Illúzió? Képzelt állapot? Kapaszkodó, hamis és örömteli érzés ebben a kegyetlen és rideg valóságban? Talán igen. De én ezt most szeretem. Lehet, hogy nem a másodpercnyi, törékeny pillanatokért kellene küzdenünk, hanem egy anyagi (értsd: materiális) ragaszkodásoktól mentes, ismeretlen, ámde örökérvényű szabad lét állapotáért, de ezt most akkor is szeretem. Színes lufik, vattacukor, nevetés, napsütés és zene. Szép ruhák, jó illatok, sütemények, forralt bor. Amikor a kutyám ledönt a lábamról, mikor hazaérek. Amikor nézegetem a régi fényképeimet az emlékeimben merengve, amikor annyira nevetek, hogy megfájdul a hasam, egy film, ami magával ragad, a látvány tűzijáték idején.
Anyagi, megfogható, tapasztalható és felemelő érzések. Ezek engem boldoggá tesznek.
Ámde nem tapintható, mégis felemelő élmények megint csak ugyanazt a lebegős, könnyed és vidám állapotot váltják ki belőlem. Azt gondolom, hogy mindent tökéletesen csinálok ahhoz, hogy másokat boldoggá tegyek, úgy érzem minden erőmmel csak ebbe veszek bele, aztán jön egy pofon… a velőmig hatol… hamis akarat volt… önző és felületes. Hirtelen arcul csap a felismerés, hogy bármi, amit tettem ennek érdekében, valójában csak nekem szerzett örömet, a többiek csak színlelték a mosolyt. Nem volt valódi. Ahogyan az én tetteim sem. Elfelejtkeztem a lényegről… nem biztos, hogy másnak is az jelenti a boldogságot, ami nekem…
…kegyetlen és fájdalmas felismerés. De mégis jó és szükséges. Mert ez által fejlődöm. És legközelebb VALÓDI boldogság születhet MINDENKINEK.
(L.M.)


Véleményem szerint, mivel nem tudjuk, hogy nekünk mi jelenti a boldogságot, ezért a nem megfelelő eszközöket használjuk az elérésére. Gyakran egyáltalán nem használunk semmit. Megelégszünk a várakozással, hogy az élettől mindent készen kapjunk.

Sokan csak nyavalyognak, mert nem boldogok, vagy rosszabb esetben másokat hibáztatnak a boldogtalanságukért. De ők maguk nem képesek tenni semmit, hogy jobb legyen a lelki állapotuk.
Szerintem első lépésként tisztázni kell magunkban, hogy mit jelent számunkra a boldogság? Sokkal hasznosabb lenne az egyszerű, elérhető és teljesen konkrét dolgokból kiindulni, legyenek akár a fizikai, akár a szellemi dimenzióban. Jó tudni, mit szeretünk: sétálni, olvasni, elmélkedni, szerelmeskedni, alkotni, létrehozni valami újat, beszélgetni, jókat enni-inni, énekelni, táncolni, utazási vagy kulturális élményeket gyűjteni vagy egyedül lenni és elmélyedni. Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor már könnyedén megtalálhatjuk a napi örömeinket, boldogságunkat, hiszen képesek vagyunk „előállítani” azt.
(J.B.)

 Az alábbi hozzászólók 9-10 éves fiúk és lányok. Őket a Kabay iskolában kérdeztük meg személyesen.

 

„A családom nekem a legnagyobb boldogságom, mert tőle kapom a szeretetet és ők vigyáznak rám.

Az is boldogság, ha fuvolázhatok.”
(Gréta)

„ A gyerekek boldogsága a peonza azért, mert ügyességfejlesztő. Az is boldogság, ha hajlékony vagy és tesi órán órai munkára ötöst kapsz.
(Peti)

„Akkor vagyok boldog, ha minden órán ötöst kapok. Boldog vagyok, ha drámaórára járhatok.
(Zsani)

„A boldogság számomra Zayn. Ő egy brit énekes. Boldog vagyok, ha nézegetem a képeit a neten. De akkor lennék a legboldogabb, ha igazából is találkozhatnék vele.”
(Anna)

„ Akkor vagyok boldog, amikor a családommal lehetek és a tesóimmal játszhatok. „
(Bence)

”A boldogság számomra a mozizás és a gépezés. Van egy 3 dimenziós TV-m, amin sok filmet nézek. „
(Domi)

„ A boldogság a játékok a Szabina játékboltban. Mindig boldogság nekem oda bemenni és a sok játékot nézegetni.”
(Péter)

„ Hogy mi a boldogság? A békesség, a szeretet mindenhol.”
(Fanni)

 

Továbbra is várjuk az olvasói véleményeket a juhaszbori65@gmail.com és az info@tiszavasvari-hirhatar.hu e-mail címekre.

 

Juhászbori


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport