TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR - Állami gondozottak társadalmi integrációja

TISZAVASVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 26. 11:13     


Állami gondozottak társadalmi integrációja
Lezárult az első kétéves szakasza Tiszadobon annak a projektnek, melynek célja, hogy elősegítse a nevelőotthonokban élő gyermekek társadalmi integrációját. A projekt lebonyolítója a KUL Alapítvány, mely az ország különböző területein szervez programokat.

Lezárult az első kétéves szakasza Tiszadobon annak a projektnek, melynek célja, hogy elősegítse a nevelőotthonokban élő gyermekek társadalmi integrációját. A projekt lebonyolítója a KUL Alapítvány, mely az ország különböző területein szervez programokat.


A sokszor lelkileg sérült, érzelmi sebekkel terhelt gyermekek számára az otthon falai közül történő kilépés, és az önálló élet megkezdése az egyik legnagyobb jelentőségű kihívás, amellyel életükben találkoznak. Hogy ebben a stratégiai szempontból fontos életszakaszban sokan irányt tévesztenek, az nem pillanatnyi rossz döntés eredménye. A megfelelő modellek hiánya, vagy éppen a rossz modellek dominanciája, a torz önértékelés, a korábban szerzett tapasztalatok elégtelen feldolgozása mind hozzájárul ahhoz, hogy társadalomba illeszkedésük kudarcot vall.

„A nevelőotthonokban élő gyermekek beilleszkedése sokszor eleve kudarcra van ítélve. Egyszerűen nincsenek birtokában olyan értékrendnek, nincs előttük olyan követendő modell, amely akár csak az esélyét is megteremtené a társdalomba illeszkedésnek. Hiba lenne azt gondolni, hogy minden, az élethez szükséges támogatást meg tudunk adni. De annyit elérhetünk, hogy a gyermekek legalább tényleges esélyt kapjanak egy normális életre.” Mondta el Németh Bálint, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

Az alapítvány az ország különböző területein lévő otthonokban szervezett programokat, foglalkozásokat a fiataloknak. Ezek célja az volt, hogy olyan élményekhez juttassák a gyermekeknek, melyek a családban nevelődő kortársaik számára természetesek, de az otthonban cseperedők számára gyakorlatilag ismeretlenek. Ezen felül informatív és szemléletformáló foglalkozásokat tartottak, amelyek olyan, az integrációt elősegítő vagy éppen azt veszélyeztető témákat jártak körbe, mint a családi élet, az érzelmekre épülő szexualitás, a születésszabályzás vagy éppen a drogok és a prostitúció.

 

„Muszáj olyan alternatívákat mutatni a gyerekeknek, amik lehetővé teszik egy, az alapvető társadalmi normákhoz igazodó élet építését. Egyúttal mindent megteszünk azért, hogy megóvjuk a fiatalokat attól, hogy kövessék azokat sokszor könnyűnek tűnő ösvényeket, amelyik szükségszerűen elkallódásukhoz, marginalizálódásukhoz vezetnek.” Foglalta össze dióhéjban a programot Apáthy Judit, az alapítvány operatív vezetője. A KUL  Alapítvány projektjében mintegy 400 gyereket sikerült elérni, és különböző tematikájú foglalkozások keretében 100 önkéntes segítő járult hozzá, hogy a fiatalok útravalómorzsákat kapjanak önálló életük elkezdéséhez. A támogatott projekt ugyan lezárult, de az alapítvány tovább folytatja az elmúlt két évben megkezdett munkát. Eddig is több projektet futtattak hasonló célkitűzésekkel, amelyeket a több éves tapasztalatok birtokában, finomítva és kiegészítve 2014-ben is folytatni kívánnak.

Háttér-információ a KUL Alapítványról: Alapítványunk azért jött létre, hogy állami gondozott, lakóotthonokban, nevelőotthonokban élő fiatalok, gyerekek társadalmi integrációját segítse. Ezt egy olyan önkéntes rendszer felállításán keresztül kívánjuk elérni, amely lehetővé teszi a családban nevelkedett és otthonokban élő gyermekek összekapcsolását. Programunkban az önkéntesek kéthetente találkoznak a nevelőotthonban élőkkel, ahol érték- és jellemépítő klubokat szerveznek a gyerekeknek. Egy-egy ilyen alkalommal igyekszünk fényt deríteni a gyerekek rejtett képességeire, adottságaira, amelyeket később segítünk kiteljesíteni, illetve komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan belső kapaszkodókra leljenek, amelyek mentén könnyebben eligazodnak a mindennapi életben.

 

Munkánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszadobon indult 2007-ben egy nyári táborral, amit azóta sok más tábor és program követett. Az évek során többszáz gyereknek tudtunk értékes élményeket nyújtani. Az elmúlt években megnégyszereződött azoknak a gyerekeknek a létszáma, akikkel foglalkozunk, amivel együtt az önkéntesek száma is folyamatosan emelkedik. Így már összesen 16 intézetben vagyunk jelen. Az értékteremtésen és jellemépítésen túl abban is támogatjuk az állami gondozottakat, hogy környezetükkel felelősségteljes és megbízható viszonyt alakítsanak ki. Hosszútávon elhelyezkedésüket is szeretnénk megkönnyíteni gyakornoki program kialakításával, illetve a hollandiai társalapítványunkkal közös pilot- program létrehozásával. Célunk, hogy az üzleti döntéshozók is vállaljanak szerepet az állami gondozásban élő gyerekek életének jobbá tételében, akik egy nap akár az ő alkalmazásukban is dolgozhatnak majd.


További hírek

  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  Kiemelt nemzeti értékké nyilvánították a Kabay-módszert!
2015. 05. 04. 15:35 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Elkezdődött a belváros fejlesztése
2015. 05. 01. 17:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  KREATÍV-ANGOL TÁBOR
2015. 04. 29. 17:58 tiszavasvari-hirhatar.hu
  „Nyitottan élek és a világ hat rám” Beszélgetés a Kossuth-díjas Földes László Hoboval a költészet napján
2015. 04. 14. 13:09 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Zempléni húsvét
2015. 03. 30. 20:15 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Győzött a gyógyvíz!
2015. 01. 21. 12:23 tiszavasvari-hirhatar.hu
  Interjú Hadházi Lászlóval a Dumapárbaj című filmről
2015. 01. 16. 18:51 tiszavasvari-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport